smederevo_tvrdjava_festivalNa drugom festivalu Tvrđava teatar 12 predstava
Selekciju drugog festivala Tvrđava teatar, koji će biti otvoren 11. avgusta, čini 12 predstava – sedam u glavnom programu, četiri u pratećem i plesna predstava „San letnje noći“ Novosadskog pozorišta koja će biti izvedena u čast nagrađenih 20. avgusta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Malom gradu Smederevske tvrđave.
Na konferenciji su govorili gradonačelnik Smedereva i član Saveta festivala Predrag Umičević, direktor festivala Dragoljub Martić, umetnički direktor i selektor Branislava Liješević i potpredsednik Saveta festivala Slobodan Šuljagić.
Kao i prošle godine, festivalska selekcija ima tri nivoa. U međunarodnom gostuju predstave „Do Do Lend“ Teatra Puho iz Španije, „Foleti“ i „Boje“ Teatra Pavana iz Holandije i „Brigada urbane harmonizacije“ Teatra an Vol iz Italije.
U nacionalnom delu selekcije su predstave Narodnog pozorišta Užice „Rumunija 21“, „Buđenje proleća“ Malog pozorišta „Duško Radović“, „Sviraj to ponovo, Sem“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Kate Kapuralica“ NP Sombor, „Čovekova tragedija“ Novosadskog pozorišta i „Proslava“ Ateljea 212.
Lokalnu produkciju predstaviće u pratećem programu predstava „Plastične bašte“ nastala u kooprodukciji grupe Patos iz Smedereva i Teatra Koreja iz Italije.
Po završetku predstava teatrolog Milan Mađarev će voditi razgovore sa učesnicima.
Direktor Martić rekao je da je novina na ovogodišnjem festivalu to što je povećan broj mesta na tribinama u Malom gradu, koji sada može da primi 555 gledalaca. Od ove godine naplaćivaće se i ulaznice, a koštaće 200 dinara.
Deo prihoda od prodatih ulaznica namenjen je dnevnom boravku za decu sa posebnim potrebama „Sunce“.
Na kraju festivala tročlani međunarodni žiri dodeliće četiri nagrade: za najbolju predstavu, najboljeg reditelja i najboljeg glumca i glumicu. Članovi žirija su glumica Đurđija Cvetić, rediteljka Ljiljana Todorović i dramaturg i kritičar iz Rijeke Matko Botić.
Ovogodišnji festival se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Srbije, Grada Smedereva i Uneskove kancelarije u Veneciji.
Povezana vest:  Budite deo Remake festivala u Berlinu