Jevrejski muzej u Beču sredinom aprila otvoriće izložbu posvećenu gradonačelniku Jerusalima bečkog porekla, Tediju Koleku (Teddy Kollek).

Nijedna druga ličnost 20. veka nije obeležila Jerusalim kao on. Poreklom iz Beča, Tedi Kolek (1911-2007) je od 1965. do 1993. godine bio gradonačelnik Jerusalima. Nakon „Šestodnevnog rata“ 1967. godine i ponovnog ujedinjenja, Kolek je zapostavljeni grad vodio novom napretku i razvio u pravu modernu metropolu. On je zaslužan za osnivanje „Muzeja Izrael“.

Povezana vest:  Premijera Revizora u Atelju 212 4. juna

Tedi Kolek se već 1934. godine preselio u Palestinu gde je započeo svoju političku karijeru u kancelariji osnivača države Davida Ben Guriona. Tokom njegove 28-godišnje službe zalagao se u Jerusalimu za miran suživot njegovih multi-religioznih stanovnika i osnovao „Jerusalem Foundation“. Beč iz vremena njegove mladosti služio mu je kao kulturni i komunalno-politički primer. Na poziv bečkog gradonačelnika Helmuta Cilka (Zilk) 18. novembra 1993. godine, Tedi Kolek otvorio je Jevrejski Muzej u Beču.

Povezana vest:  Novi roman Jelene Bačić Alimpić "Njegove bele rukavice" u prodaji od 3. juna

Njegova era na funkciji gradonačelnika Jerusalima obeležena je verom u mirnu koegzistenciju hrišćanskih i muslimanskih sunarodnika.

Izložba se može videti od 11. aprila do 25. novembra 2018. godine.

 

Copyright: Helmut Zilk, Dagmar Koller, Teddy Kollek u Jerusalimu, 1994 © Jerusalem Foundation i Teddy Kollek na otvaranju Jevrejskog muzej au Beču © Votava _PID

Povezana vest:  MoMA izložila radove umetnika iz islamskih zemalja na koje se odnosi Trampova uredba