Muzicki_paviljonNa Kalemegdanu predstavljen projekta „Beogradski muzički vremeplov”
U Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu predstavljen je projekta „Beogradski muzički vremeplov” koji, uz podršku Sekretarijata za privredu, realizuje Udruženje građana Centar za kulturne inicijative „Kulttura”. Svakog vikenda od 11 do 13 časova, do 26. septembra, svi zainteresovani građani i turisti moći će u dvočasovnoj šetnji uz muziku da upoznaju Beograd od Kalemegdanskog parka (gde se nekada nalazio spomenik Karađorđu), preko Konaka kneginje Ljubice, ulice Kneza Mihaila, Trga Republike, Narodnog pozorišta, Muzičke škole „Mokranjac”, Skadarlije, Radio Beograda, Terazija i hotela „Moskva”, do Doma sindikata na Trgu Nikole Pašića.
– I ove godine nastavili smo da podržavamo projekte kojima se podstiče razvoj turizma i obogaćivanje turističke ponude Beograda. Projekat „Beogradski muzički vremeplov”, sa podnaslovom „Slike srpske prestonice sa muzičkim ilustracijama od Đorđa Petrovića do Đorđa Marjanovića”, prvi put se realizuje i cilj nam je da se što više građana Beograda i gostiju upozna sa kulturno-istorijskim nasleđem, ali ovoga puta na jedan novi način. Primenom savremene tehnologije oni će se upoznati i sa delom muzičkog nasleđa Srbije i Beograda dugim vek i po – rekla je Stanija Višekruna, zamenica sekretara za privredu.
Šetnja ovom kulturnom stazom i razgledanje grada uz živu priču vodiča o muzičkoj istoriji Beograda, štampanog vodiča i uz korišćenje mp3 plejera, koji će svaki učesnik dobiti tokom šetnje, omogućiće da se u spoju muzičkog nasleđa i kulturne istorije Beograda, uz primenu nove tehnologije, povežu značajni  kulturno-istorijski  spomenici sa istorijskim ličnostima i događajima koji su ostavili trag u Beogradu.
– Sigurna sam da će razgledanje i šetnja Beogradom, njegova arhitektura i zanimljive priče o istoriji muzike u našem gradu biti još jedan povod da se Beograd voli još više – rekla je Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda.
Povezana vest:  Otvorena izložba „NADEŽDA PETROVIĆ – Boje života“ kojom Muzej savremene umetnosti obeležava Dan državnosti – Sretenje 2024. godine