booksSrpsko udruženje izdavača i knjižara u Frankfurtu

 

Zajednički nastup 13 srpskih izdavača u Frankfurtu od 6. do 10. oktobra, u organizaciji Srpskog udruženja izdavača i knjižara (SUIK) koje okuplja 82 preduzeća iz sektora, prvi je pokušaj da se izdavaštvo samoorganizovano predstavi na najvećoj i najvažnijoj svetskoj smotri knjiga, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

U Biblioteci grada Beograda, predsednik SUIK-a i osnivač izdavačke kuće „Laguna“ Dejan Papić istakao je da su srpski izdavači odlučili da prekinu sa praksom čekanja da država nešto učini i uzeli su u svoje ruke da na pravi način brane svoje interese, a to uključuje i dostojnu prezentaciju u svetu.

Povezana vest:  Stefan Milenković i Edin Karamazov na Kolarcu

„Uložili smo velike napore da se organizujemo i sami isfinansiramo naš nastup u Frankfurtu kada smo videli da nema dogovora o saradnji na tom planu sa Ministarstvom kulture“, kazao je Papić i izrazio nadu da će se za sledeći sajam postići dogovor o zajedničkom nastupu. On je najavio da je SUIK počeo pregovore da nastupi na sledećem sajmu knjiga u Kvebeku (Kanada), gde Srbija nije prisutna tri godine, i upozorio da zbog toga Kanada ove godine ne dolazi na Beogradski sajam knjiga. Papić je uveren da je Kvebeški sajam, iako je frankofonski, put da Srbija kao izdavačka zemlja postane prisutna na severnoameričkom kontinentu.

Povezana vest:  SRPSKA TRILOGIJA NARODNOG POZORIŠTA NA SABORIŠTU U TRŠIĆU U SUBOTU 20.SEPTEMBRA

Generalni sekretar SUIK-a Vuk Vukićević je predstavio esnafsko udruženje koje je reprezentativni predstavnik izdavača i knjižara Scrbije. Njegovi članovi imaju oko 50 miliona evra godišnji promet i aktivno učestvuju u radu Grupacije za izdavaštvo u Privrednoj komori Srbije, a uspešno sarađuju i na gradskom nivou. Vukićević je najavio susrete u Frankfurtu sa udruženjima izdavača Britanije, Francuske,Španije, Kanade, Nemačke, Italije i svih bivših jugoslovenskih republika, a cilj je da se uključe u rad međunarodnih projekata i postanu član Međunarodne organizacije izdavača u kojoj Srbija sada nema predstavnika.

Povezana vest:  Ministar kulture Srbije i Emir Kusturica govorili u sedištu Uneska

Udruženje je na engleskom jeziku izradilo katalog izdavača koji će zajedno izlagati na sajmu, pod motom „Raskršće srpske literature“, i tu su predstavljena dela za koja njihovi izdavacic veruju da imaju potencjal za plasman na stranim tržištima. Izdavačke kuće Alnari, Bigz, Book, Dobra knjiga, Enco book, Evro Giunti, Jrj, Laguna, Logos Art, Mono i Manjana, Odiseja, Pi press i Tardis su ukratko predsatavili naslove kojima žele da predstave srpsku izdavačku ponudu.