narodno_pozoriste_beogradPremijera „Zlatnog teleta“ otvara novu sezonu

 

Dramski ansambl Narodnog pozorišta će novu 142. sezonu otvoriti 6. oktobra na Velikoj sceni premijernim izvođenjem komedije Ilje Iljfa i Jevgenija Petrova „Zlatno tele“ u režiji Gorana Markovića uz direktan prenos na drugom programu RTS-a od 20 sati, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović istakao je da je „Zlatno tele“ po mnogo čemu posebna predstava koja će se dugo pamtiti ne samo u ovom pozorištu.

„Ne pamtim da se u skorijoj pozorišnoj praksi desilo da glumac pripremi ulogu i ne odigra pred publikom, napustio nas je bard srpskog glumišta Rade Marković koji je trebalo da igra Funta, to nam je donelo veliku tugu ali smo odučili da predstavu posvetimo njemu“, kazao je Đurović.

Povezana vest:  "Noć knjige" - 8. juna od 17 sati do ponoći!

Posebnost predstave je i direktan televizijski prenos koji će omogućiti ne samo publici u sali nego i širokom auditorijumu televizijskih gledalaca da vide premijeru i sva događanja oko nje.

Brojne kamere „uvešće“ gledaoce u svečani hol, galeriju, salone, garderobe pozorišta, moći će da vide i čuju istorijat Narodnog pozorišta i plan za ovu pozorišnu sezonu, od direktora Đurovića, detalje o nastanku predstave, od reditelja Markovića i pred početak predstave iz šminkernice reč popularnog glumca Milana – Laneta Gutovića koji igra glavnog junaka Ostapa Bendera.

Povezana vest:  Velika scena BDP-a dobila ime Radeta Markovića

Reditelj Marković ispričao je da je za svoj rediteljski debi u nacionalnom teatru izabrao kultno delo ruskih satiričara kojim je kao mlad bio fasciniran a posle mnogo godina utvrdio da ljudi više ne znaju da postoji.

„Iako je delo napisano 1931. godine u vreme revolucionarnih promena u ŠSR-u, sličnost sa našim današnjim društvom u tranziciji koje je obeleženo kriminalom je frapantna“, kazao je Marković.

Prema rečima direktorke Drame Ivane Dimić, dramaturga predstave, ključna stvar je što su se ona i reditelj vrlo brzo složili da Ostapa, nepopravljivog prevaranta i varalicu igra Gutović koji „jedini može da prenese tu specifičnu vrstu homora“.

Povezana vest:  Vulkan izdavaštvo objavlilo knjiguTajna

U predstavi koja prema njenim rečima treba da zabavi i poduči igraju Igor Đorđević (Aleksandar Ivanovič Korejko), Vlastimir – Đuza Stojiljković (Panikovski), Hadži Nenad Maričić (Šura Balaganov), Darko Tomović (Adam Kozlević), Radovan Miljanić (Predsednik opštine, Funt), Ivan Zarić (Mladić) i Ivana Jovanović (Zosja Sinjicka). Autorsku ekipu pored reditelja Markovića, koji je uradio i adaptaciju teksta, čine i scenograf Boris Maksimović, kostimograf Ljiljana Petrović, kompozitor Zoran Simjanović, lektor Ljiljana Mrkić- Popović i asistent reditelja Andreja Maričić.