Joakimfest_logoPeti Joakiminterfest počinje sutra u Kragujevcu

 

Međunarodni pozorišni festival malih scena „Joakiminterfest“, peti po redu, na kome će u takmičarskoj konkurenciji biti odigramo devet predstava iz Srbije i inostranstranstva, biće otvoren sutra u Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu, najavili su danas organizatori.

Na dan otvaranja festivala biće otvorena izložba u Galeriji „Joakim“, koja je posvećena petogodišnjici Joakiminterfesta na kome je odigrana 61 predstava iz 19 zemalja.

Joakiminterfest svečano će otvoriti reditelj Boro Drašković, selektor festivala Dragan Jakovljević i predsednik skupštine grada Kragujevca Saša Milenić.

Povezana vest:  Tenor iz Ekvadora Andres Kordova gost Narodnog pozorišta

U festivalskoj konkurenciji sutra od 20 časova će biti odigrana predstava teatra domaćina, Knjaževsko srpskog teatra „Pioniri u Ingolštatu“ po tekstu Marilujze Flajser i u režiji Ivane Vujić.

Drugog dana festivala predstaviće se pozorište iz Strumice u Makedoniji, NUCK „Anton Panov“ sa predstavom „Crvena magija“ , koju je režirao Vladimir Milčin.

Na Petom Joakiminterfestu koji traje do 15. oktobra predstaviće se i pozorišni ansambli iz Rumunije, Italije, Bugarske i Ukrajine, kao i Narodno pozorište iz Sarajeva, Kanade (Talk is Free Theatre) i Novosadsko pozorište.

Povezana vest:  Poslednje vođenje na neviđeno kroz „Plavu izložobu“ u Muzeju savremene umetnosti

Prema rečima selektora Festivala Dragana Jakovljevića, igraće se predstave po delima klasičnih dramskih autora u savremenim pozorišsnim tumačenjima.

-Čini se sva ta raznolikost u delima, kada imamo autore od Šekspira, Bulgakova, Strindberga, Gogolja pa do nekih savremenijih klasika Marilujze Flajser, Štefanskua, u novom pročitavanju daje pravu sliku i duh današnjeg trenutka – rekao je Dragan Jakovljević .

Povezana vest:  „Bebologija" knjiga koja razobličava mitove o trudnoći

U čast nagrađenih, završne večeri festivala, 15 . oktobra predstavu će odigrati teatar iz Sankt Petersburga u Rusiji, a na Petom Joakiminterfestu biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu,

režiju, glumačke nagrade, nagrada za vizuelnost predstave, specijalna nagrada i nagrada publike.

O nagradama će odlučivati žiri u čijem su sastavu reditelj Boro Drašković, teatrolog Dragana Bošković i dramaturg Slavko Milanović.