Zoran_Radmilovic_spomenikVečeras počinju Dani Zorana Radmilovića

 

U Zaječaru večeras počinje pozorišna manifestacija Dani „Zorana Radmilovića“.

Manifestacija koja se po 19 put održava u rodnom gradu čuvenog glumca počeće predstavom Ateljea 212 „Generalna proba samoubistva“ Dušana Kovačevića.

U narednih sedam dana, publika će videti predstave „Žaba“ Teatra 55 iz Sarajeva, „Cajkača“ Akademije scenskih umjetnosti u Bijeljini, „Događaj u stanu br. 2“ šabačkog pozorišta po tekstu i režiji Nikite Milivojevića i Nušićevog „Pokojnika“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Povezana vest:  Novi roman o Hitleru: Parodija ili banalizacija zla

Atelje 212 zaječarskoj publici predstaviće se i predstavom „Pazarni dan“, a u saradnji s Kulturnim centrom iz Pančeva izvešće predstavu „Čekaonica“.

Poslednjeg dana festivala, 16. oktobra, Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ izvešće predstave „Sama u kući“ i „Karolina Nojber“.

Pretfestivalsko veče Dani „Zorana Radmilovića“ počeli su juče promocijom knjige „Kafanski biseri“ Jakova Grobarova, odnosno takozvanom „vinskom poezijom“.

Povezana vest:  „Ko to tamo peva“ otvara baletsku sezonu Narodnog pozorišta u Beogradu

U toku festivala, koji bi večeras trebalo da besedom otvor Dušan Kovačević, a zvanično ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kraj spomenika Zorana Radmilovića biće recitovani stihovi a organizovaće se i okrugli sto na temu „Decentralizacija kulture u Srbiji“.

Poslednje večeri, najuspešnijem glumcu dodeliće se nagrada festivala „Zoranov brk“.

U ovogodišnjem žiriju festivala su Irfan Mensur, Biljana Vujović i Milivoje Mlađenović

Povezana vest:  "Na kraju sveta s pingvinima" Hejzel Prajor - Priča o ljudskoj dobroti, neprolaznim vrednostima i zaštiti naše planete

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Srbije i grad Zaječar.