zoran_radmilovicZavršeni „Dani Zorana Radmilovića“

 

Uručivanjem statue Zorana Radmilovića najboljem glumcu pozorišnog festivala Emiru Hadzihafizbegoviću iz Sarajevskog kamernog teatra 55, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić zatvorio je sinoć „Dane Zorana Radmilovića“ u Zaječaru.

Ovaj festival je od velikog značaja za Zaječar, Timočku krajinu i kulturu Srbije, ali i za međunarodno povezivanje u ovoj oblasti, rekao je Bradić, i obećao da će se Ministarstvo kultire potruditi da naredna pozorišna smotra u gradu gde je rođen Radmilović, bude još bolja.

Povezana vest:  Sinoć svečano otvoren 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Nagrađeni glumac Hadzihafizbegović, za ulogu Zeka u predstavi „Žaba“, zahvaljujući publici i domaćinima na srdačnom dočeku, izjavio je da mu je ovo najdraža nagrada, jer se vezuje za lik i delo velikog glumca Zorana Radmilovića.

-Kada sam ga jednom upitao nakon ‘Radovana trećeg’ da li je lako improvizovati, on mi je odgovorio da to možeš činiti tek kada najbolje znaš materiju – rekao je Hadžihafizbegović.

Povezana vest:  Evro-Giunti predstavlja knjigu „Džihadista iz susedstva"

Publika je najboljom proglasila predstavu beogradskog Zvezdara teatra „Generalna proba samoubistva“, a dodeljena je i nagrada za najbolju scenografiju, u čast preminulog radnika zaječarskog pozorišta Krstomira Milovanovića, koja je pripala šabačkom teatru za predstavu „Događaj u stanu br. 2“.

Tokom nedelju dana, zaječarska publika videla je devet predstava, od kojih sve nisu bile u zvaničnoj konkurenciji za nagrade. Selektor „Zoranovih dana“ bio je Branislav Lečić, a stručni žiri činili su Irfan Mensur, Biljana Vujović i Milivoje Mlađenović.

Povezana vest:  Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu