Stefan_MilenkovicKoncert Beogradske filharmonije i Stefana Milenkovića

 

Prvi koncert u ciklusu „Hod po žici“ Beogradska filharmonija održala je sinoć u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu sa proslavljenim violinistom Stefanom Milenkovićem i pod dirigentskom upravom Kristijana Brankuša.

Iako su karte za koncert raspodate već u pretplati, nekoliko stotina Milenkovićevih „fanova“ uporno je čekalo pred vratima Kolarca i na kraju uspelo da uđe na drugi deo koncerta kada je svirao Milenković.

Povezana vest:  U prodaji „Glamur stil" bojanke

Nova sezona Beogradske filharmonije (BF), koju prati slogan „Jesmo se razumeli?“ podeljena je u šest ciklusa : Nove godine, Crno-beli ciklus, Jesen, Zima, Proleće i Hod po žici, ciklus koji je večeras otvorio jedan od najpopularnijih srpskih violinista, nekadašnje čudo od deteta, sada zreli umetnik i pedagog u Sjedinjenim Američkim Državama.

U dobro osmišljenom ciklusu posle Milenkovića nastupiće pet najtalentovanijih violinista današnjice: Josif Ivanov, Sara Čang, Itai Šapira i Sanhi Čong

Povezana vest:  15. NOĆ MUZEJA JE 19. MAJA

Za sve koncerte karte neće biti u slobodnoj prodaji, jer su sve rasprodate u pretplati.

U prvom delu večerašnjeg koncerta izvanredna BF i rumunski dirigent Brankuš izveli su „Uvetiru za Rozamundu“ Franca Šuberta i „Per Gint“, svite broj 1 i 2 Edvarda Ggriga.

Milenković je u drugom delu koncerta, sa BF izveo „Koncert za violinu i orkestar“ Bramsa, jedan od najlepših i najtežih koncerata za violinu i orkestar koji je dirigent Hans fon Bilov nazvao „koncertom protiv violine“, a Henrik Vijenjavski kao „neodsvirljiv“.

Povezana vest:  Drama „Derviš i smrt“ na gostovanju u Hrvatskoj

Milenković pak komentariše da „Koncert za violinu i orkestar“, „možete slušati šest različitih izvođenja zaredom, da ne dosadi i opet možete nešto novo iskazati“.

Jedino Bramsovo koncertantno delo namenjeno violini, danas jedno je od najpoznatijih u svom žanru, a Milenković ga je izveo uz ovacije publike.