bemus_2010Njujorška filharmonija zatvara 42.Bemus

 

Najstariji orkestar u SAD i jedan od najstarijih ansambala u svetu Njujorška filharmonija predvođena svojim muzičkim direktorom dirigentom Alanom Gilbertom, sa solistom grčkim violinistom Leonidasom Kavakosom, nastupiće sutra uveče u Velikoj sali Sava centra na završnoj večeri 42. Bemusa.

U okviru velike evropske turneje Njujorška filharmonija, koja je u maju ove godine održala 15.000. koncert, nastupiće u Gruziji, Litvaniji, Sloveniji, Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Luksemburgu. Na evropskoj turneji izvodiće dela Ludviga van Betovena, Johanesa Bramsa, Frederika Šopena, Kloda Debisija, Paola Hindemita, Jana Sibelijusa, Dmitrija Šostakoviča, Riharda Štrausa i Riharda Vagnera.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe crteža i skulptura Ivana Milev: "BESKRAJ" u utorak, 29. marta

Na koncertu u Beogradu biće izvedena dela Debisija „Preludijum za popodne jednog fauna“, Sibelijusa „Koncert za violinu i orkestar“ i „Simfonija broj četiri“ Bramsa. Njujorška filharmonija gostovala je u Beogradu 1959. godine, kada je nastupila pod upravom tadašnjeg muzičkog direktora Leonarda Bernštajna.

Na svom drugom gostovanju u našoj zemlji proslavljeni orkestar predvodiće Gilbert, muzički direktor Njujorške filharmonije od septembra 2009. godine kada je nasledio slavnog Lorena Mazela, i prvi je rođeni Njujorčanin na ovom mestu.

Povezana vest:  Promocija knjige Miška Plavog "PLANETA JAPAN" + CD "LIVE IN JAPAN"

Gilbert je predvodio orkestar na velikoj azijskoj turneji i evropskoj u zimu ove godine, a vrhunac u protekloj sezoni bio je koncert povodom Bernštajnove godišnjice u Karnegi holu, kao i nastup sa Džulijard orkestrom koji je predstavila Filharmonija.