ny-philharmonicKoncertom Njujorške filharmonije zatvoren 42. BEMUS

 

Njujorška filharmonija večeras je u punoj sali Sava centra, koncertom koji je počela izvođenjem srpske i američke državne himne zatvorila 42. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

Orkestar Njujorške filharmonije, na čelu sa dirigentom Alanom Gilbertom, pružio je Beograđanima priliku da gotovo puna dva sata uživaju u muzici kompozitora Debisija, Sibelijusa, Bramsa i Leonarda Bernstajna.

Nakon izvođenja srpske i američke himne, orkestar je izveo delo „Preludij za popodne jednog fauna“ Kloda Debisija, a nakon toga Njujorškoj filharmoniji se pridružio i grčki violinista Leonidas Kavakos, u izvođenju Koncerta za violinu i orkestar Jana Sibelijusa.

Povezana vest:  Nova knjiga Ivane Dimić "Arzamas" od petka u knjižarama

Publika u Sava centru je Njujoršku filharmoniju i grčkog violinistu pozdravila burnim aplauzom, nakon čega se Leonidas Kavakos vratio na scenu i odsvirao još jednu kompoziciju.

Nakon pauze Njujorška filharmonija izvela je Simfoniju broj četiri Johanesa Bramsa, a publika je aplauzom dirigenta Alana Gilberta nekoliko puta vraćala na scenu.

Orkestar je na bis izveo delo „Kratki komad“ nekadašnjeg dirigenta Njujorške filharmonije, Leonarda Bernstajna, koji je i dirigovao orkestrom 1959. godine kada je Njujorška filharmonija poslednji put nastupila u Beogradu.

Njujorška filharmonija osnovana je 1842. godine, najstarija je filharmonija u SAD i jedan od najstarijih ansambala te vrste u svetu.

Povezana vest:  Novi nastavci "Instrumenata smrti" u izdanju Čarobne knjige

Njujorška filharmonija je oduvek imala vodeću ulogu u američkom muzičkom životu, promovišući muziku posebno svog vremena, i poznata je u čitavom svetu.

Ansambl je gostovao u 429 grada i 62 zemlje, uključujući i prvi nastup u Vijetnamu 2009. godine i istorijsku posetu prestonici Severne Koreje Pjongjangu u februaru 2008. godine.

Koncerte tog ansambla prenosi i emituje svake nedelje poseban radio program pod nazivom „Njujorška filharmonija ove nedelje“, koji se objavljuje na internet stranici (www.nyphil.org), a programi se svake godine emituju na američkoj državnoj televiziji pod nazivom „Uživo iz Linkoln centra“.

Povezana vest:  Akcija – 10 knjiga za 999 dinara – samo na sajtu www.delfi.rs

Alan Gilbert je postao Muzički direktor Njujorške filharmonije u septembru 2009. godine, nasledivši Lorina Mazela.

Ovogodišnji 42. BEMUS otvoren je 16. oktobra nastupom perkusionista iz velike Britanije „Marako tu“ i Simfonijskog orkestra RTS-a, a tokom festivala nastupili su Kraljevski gudači na čelu sa Sretenom Krstićem, Kvartet Sine nomine iz Lozane i francuska sopranistica Karen Vurš.

Na BEMUS-u je premijerno izvedena opera „Figarova ženidba“ u režiji Jagoša Markovića, a takođe je predstavljena knjiga „Zapisi Ljubice Marković“ i komplet cd-ova sa muzikom te kompozitorke.