stefan_milenkovic_vlatko_stefanovskiVeliko interesovanje za koncert decenije Stefan-Stefanovski

 

Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković i rok gitarista Vlatko Stefanovski održaće 22. decembra zajednički koncert u „Sava centru“, na kome će u slobodnom duhu improvizacije „ukrstiti“ svoje instrumente u kombinovanju klasične muzike i muzike Balkana, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Stefanovski je rekao novinarima, u Skupštini grada, da Milenković, za razliku od ostalih klasičara, ima istančan osećaj za ritam, i da je za njega kao rok gitaristu, velika privilegija da svira sa Stefanom.

-Za mene je značajno da proširim krug svojih saradnika, da uradim nešto hrabro i riskatno za mene i moju publiku, nakon decenija svirke važno mi kako sviram, moja interpretacija, a manje koju muziku sviram – kazao je Stefanovski.

Povezana vest:  Prošetajte bezbedno starom Atinom - "24 sata u staroj Atini" u prodaji od 21. marta

On je ispričao da se „zasitio“ predvidivosti rokenrola čije su poruke pomalo banalne i prevaziđene, zanima ga muzika koja je vredna i zato u trenucima opuštanja sve više sluša Mocarta i Betovena.

Za razliku od Stefanovskog, Milenković, posle napornog pripremanja klasičnog repertoara i rada sa studentima muzike, želi drugačije opuštanje, klasika mu „diže pritisak“.

-Još pre nego sam otišao u Njujork rado sam svirao džez sa Big bend orkestrom RTS-a, to mi se toliko dopalo da sam shvatio da ću prestati da sviram klasiku ako tako nastavim, sada više nema takve opasnosti – kazao je on.

Povezana vest:  Dobitnici nagrade Neven za "Urnebesnu fiziku" na Dečjim danima kulture

Za koncert decenije „Stefanovski i Stefan“, kako je prozvan u medijima, vlada veliko interesovanje, karte su u prodaji, rekao je muzički direktor „Sava centra“ Vuk Žugić.

Prema rečima Ivana Ivačkovića iz Beogradske kulturne mreže, koja je spojila dva vrhunska umetnika u „Tandem snova“, neobičan spoj gitare i violine, saradnja dva vrhunska umetnika biće jedan od najatraktivnijih koncerata poslednjih godina u Beogradu.

-Ovo je više od koncerta, događaj od prvorazrednog značaja za našu kulturu, ekskluzivni događaj koji se ne propušta. Vlatko i Stefan zajedno, to je saradnja decenije. Ponosni smo što smo spojili dva vrhunska umetnika, biće to veče za pamćenje – rekao je Ivačković.

Povezana vest:  Haime Ajon dobitnik Gran prija Beogradske nedelje dizajna

Stefan Milenković, jedan od naših najpopularnijih violinista, nekadašnje čudo od deteta, sada zreli umetnik i pedagog u SAD, rođen je u vreme kad je Stefanovski objavio prvi album s makedonskom grupom „Leb i sol“.

-Impresioniran sam Stefanovim sviranjem i smatram privilegijom to što ćemo biti na bini zajedno. Od početka se videlo da ćemo biti zanimljiv spoj i da inspirišemo jedan drugog, nadam se da će ovo biti početak prekrasnog druženja – rekao je Stafanovski.