Cul-tour, Kever Bela u Kanjizi oktobra 2010 044_Nove decije pozorišne predstave u okviru projekta Cul-Tour

 

Pozorište lutaka “Kever Bela” iz Segedina imaće dva gostovanja u Čoki, 15. novembra, sa predstavom “Krčma kod radoznalog  hrčka”.

Predstava „Pozorište u Krčmi kod radoznalog hrčka“ nastala je po  motivima tri mađarske narodne pripovetke i biće izvedena u terminima od  9.30h i 11h.

Tokom novembra meseca, u okviru projekta CUL-TOUR, Pozorište lutaka  “Kever Bela” je imalo dva gostovanja u Subotici (“Krčma kod radoznalog  hrčka”, 7. novembra) i tri u Senti (“Ivica i Marica”, 8. novembra). U  okviru aktivnosti predviđenih projektom Dečije pozorište iz Subotice u  oktobru je odigralo pet predstava u Segedinu dok je Pozorište lutaka „Kever Bela” iz Segedina istog meseca izvelo četiri predstave za decu na  teritoriji Srbije, od toga dve u Kanjiži i dve u Horgošu.

Povezana vest:  Beč: velike izložbe u drugoj polovini 2016.

Projektom CUL-TOUR, koji je započet u maju tekuće godine, u okviru IPA  programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska, uspostavljena je  saradnja između Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i  Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska).

Previđeno je da projekat traje trinaest meseci i u tom periodu obuhvati  već održano, sedamnaesto (16-22. maja 2010), i predstojeće, osamnaesto  izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (15-21. maja  2011), a u okviru njih reprizu subotičkog Festivala u Segedinu kao i gostovanja segedinskog Pozorišta u Srbiji.

Povezana vest:  Letonski sopran ušla u istoriju Metropoliten opere

Cilj projekta je podsticanje međuregionalne, ali i šire, međunarodne kulturne saradnje u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu, poboljšanje transkulturne cirkulacije umetničkih dela i interakcije među

stanovnicima pogranične oblasti kako bi se produbio osećaj zajedništva,  obogatili kulturni sadržaji i društveni život i stvorile nove mogućnosti razmene.