Povodom Dečje nedelje u Biblioteci grada Beograda danas je po 21.put održano svečano uručenje nagrada „Dositejevo pero“ za najbolje romane koje su izabrali učenici.

Đaci 16 beogradskih osnovnih škola, za najbolji dečji roman objavljen u 2017.godini izabrali su delo „Ja, Aleksija“ autorke Branke Trifunović, a žiri je bio sastavljen od 228 đaka pred kojima je bilo 49 knjiga.

Među 26 naslova napisanih za starije osnovce roman „Ja, Aleksija“ izdavačke kuće Klett izazvao je najveće oduševljenje, a autorka je tim povodom istakla da joj je izuzetna čast i privilegija da bude ocenjena od strane dece uzrasta kojoj i sama predaje: „Ova nagrada je više od običnog priznanja, pokazuje da čitanje i dalje živi, i da su deca najiskreniji i najbolji kritičari koji biraju srcem.“

Povezana vest:  Hamlet bez reči u izvedbi gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju

„Ja, Aleksija“ je tinejdžerski roman o jednoj sedmakinji koja je imala dovoljno hrabrosti da se suoči sa svim izazovima nove sredine, pošto se iz Subotice preselila u Novi Sad. Naizgled dečiji  problemi koje glavna junakinja proživljava pokazali su autorki romana da „Aleksija“ ima mnogo više nego što je ona očekivala: Deca mi stalno pišu pisma, šalju fotografije, poruke i traže nastavak romana što je u meni budi fantastičan osećaj.“

Povezana vest:  Razgovor sa Miodragom Majićem povodom jubilarnog 40. izdanja romana „Ostrvo pelikana”

U kategoriji za starije osnovce drugo mesto pripalo je knjigama „Obožavam te“, Slavke Petrovic Grujičić, „Sličice“ Gordane Timotijević i „Akvarijum“ Andreje Kargačin. Treće mesto osvojila je „Velika pošiljka“ Gordane Maletić.

O nagradi „Dositejevo pero“:

Od 1997. godine, kada je nagrada ustanovljena, srca dece osvojile su i knjige LJubivoja Ršumovića, Igora Kolarova, Uroša Petrovića, Gradimira Stojkovića, Jasminke Petrović, , Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Povezana vest:  DELFI KNJIŽARE NA SAJMU KNJIGA

Nagradu „Dositejevo pero“ pokrenuli su gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka „Dositej Obradović“ i „Prijatelji dece“ opština Voždovac i Zemun prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih.

PHOTO:  Ilija Pejoski