Promocija knjige za decu „Lavirint“ održana je 27. novembra od 18 časova u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi su, osim autorke Nade Korać, psihologa, profesora razvojne psihologije i psihoterapeuta, govorili književnica i dramaturg Ivana Dimić, profesorka istorije Biljana Stojanović i Aleksandar Baucal, profesor razvojne psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Lavirint“ Nade Korać na neobičan način upoznaje decu sa grčkim mitovima. Knjiga se sastoji od dvadeset mitoloških priča, predstavljenih tako što je svaka priča ispričana do određene tačke, a dete dalje, logičkim zaključivanjem, može da dođe do rešenja ili da izmašta ono koje mu deluje najzanimljivije. U drugom delu knjige data su rešenja za svaku priču. Ivana Dimić je divno dočarala neke od priča čitanjem odlomaka.

Povezana vest:  Otvorena izložba radova Slavimira Stojanovića “You are an idiot, please act accordingly”

Ova knjiga je prvi put objavljena pre tačno 20 godina. „Ona je počela svoj život kao kontakt rubrika u listu ‘Tik Tak’, deca su nam pisala pisma“, rekla je Nada. „Bilo je mnogo lepo izmaštanih odgovora i divnih susreta sa decom koja su volela knjigu, i drago mi je što je knjiga ponovo pred nama“.

Povezana vest:  Hiljadu njegovih poljubaca - roman koji vraća nadu u ljubav

Po pojavljivanju knjige, profesorka Biljana Stojanović je preporučila da ona postane deo dodatne literature za istoriju za peti razred. „Moji časovi su počinjali pričama o Egejskom moru i poreklu njegovog imena, pričama o Minotauru i Tezeju. Ova knjiga pripada svim nastavnim predmetima, mogla bi divno da posluži kao veza između istorije, geografije, likovnog, srpskog jezika…

Aleksandar Baucal smatra da je „Lavirint“ lekovit. „Ovde deca imaju jednu od retkih prilika gde mogu da budu u interakciji sa knjigom, da budu aktivni čitaoci, da se igraju. Ova knjiga ih uči da su oni sposobni da misle svojom glavom i da mogu da menjaju čak i tako stare stvari kakvi su grčki mitovi“.

Povezana vest:  Nastavak omiljene avanture o zmajevima - Na krilima vatre: Nasledstvo

Knjiga „Lavirint“, sa sjajnim ilustracijama Milice Mastelice, prvenstveno je namenjena deci uzrasta od 8 do 12 godina, ali se može čitati i mlađoj deci. Starijoj deci, pa i odraslima, ona može biti zanimljiva kao podsetnik i kao podsticaj za dalje upoznavanje sa grčkom mitologijom.

„Lavirint“ Nade Korać možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, na sajtu www.delfi.rs kao iwww.laguna.rs