Posle višestruko nagrađivane predstave „Florentinski šešir“ Ežena Labiša, reditelj Darijan Mihajlović u Pozorištu Boško Buha na Večernjoj sceni, režira čuveni komad Artura Šniclera „Vrteška“, najavili su iz pozorišta Boško Buha.

Desetoro ljubavnika na sceni igraće članovi ansambla: Zoran Cvijanović, Katarina Gojković, Dejan Lutkić, Jelena Trkulja, Miloš Vlalukin, Uroš Jovčić, Teodora Ristovski i naši gostujući glumci Lena Bogdanović, Milutin Milošević I Milan Kolak.

Povezana vest:  LORD OF THE DANCE: OPASNE IGRE - Spektakl koji plesom, muzikom i specijalnim efektima ostavlja bez daha!

U vreme kada je stvarao, delo Artura Šniclera smatrano je vrlo provokativnim, a sam komad „Vrteška“ izazvao je čak i demonstracije, žigosan je kao nemoralan zbog otvorenog pisanja o ljudskoj seksualnosti, i njegovo izvođenje je zabranjeno.

Sigmung Frojd je, međutim, veoma cenio i autora i delo, i u jednom pismu mu je napisao: „Imam utisak da ste Vi intuitivno naučili – u stvari, pažljivom introspekcijom – sve ono što sam ja morao da naučim teškim radom sa pacijentima“.

Povezana vest:  Roman o laži koja je promenila istoriju - "Burna vremena" Marija Vargasa Ljose u prodaji od 20. jula

Ova objektivna, cinična, opora, na momente i rezignirana obrada muško-ženskih odnosa, s naglaskom na otkrivanju nagonskog i podsvesnog, protkana je blago ironičnm humornim tonom, koja ga, pored teme koja nikada ne prestaje da bude aktuelna, čini još primamljivijim za današnjeg gledaoca.

Delo je inspirisalo mnoge inscenacije i savrmene obrade: komad “Plava soba” Dejvida Hera, film “360” reditelja Fernanda Merielisa, a makedonski pisac Dejan Dukovski je za svoj čuveni komad “Bure baruta” odabrao baš ovu formu dramskog kola koje ne prestaje da se okreće, zamenjujući temu ljubavi i seksa temom mržnje i nasilja. Vrteška je rado izvođena i u našoj zemlji, a posebno se pamti predstava u režiji Dejana Mijača u Pozorištu na Terazijama iz 1984. godine.

Povezana vest:  Opera Don Đovani 31.01. u Madlenianumu