Roman Agata je naizgled neobična životna priča koja nam pomaže da izađemo na kraj s usamljenošću. Po mišljenju urednika izdavačkih kuća širom sveta, u pitanju je pravi književni biser, a prava za objavljivanje prodata su u dvadesetak zemalja.

Glavni junak romana doktor Diran živi sam u kući iz detinjstva, bez porodice i prijatelja. Svakodnevno šeta do kancelarije, gde razgovara s pacijentima i sluša njihove probleme. Sve mu je to pomalo dosadilo, pa počinje da žvrlja karikature ptica umesto da hvata beleške. Njegov društveni život svodi se na kratke razgovore s vrednom sekretaricom madam Sirig, koja brine o klinici više od trideset godina. Dani protiču mirno, jer mu je ostalo još samo nekoliko meseci do penzije. Sve dok se jednog dana na vratima ne pojavi mlada Nemica Agata i ne zatraži da vidi doktora. Veoma je harizmatična i ostavlja snažan utisak na njega, i iako isprva nevoljno pristaje da je primi, ubrzo shvata da se iza nežne spoljašnjosti krije snažna i fascinantna žena. Kroz terapiju s njom, doktor Diran će morati da se suoči sa strahom od intimnosti i zbližavanja, a njegov do tada usamljenički život dobiće sasvim novi tok.

Povezana vest:  Španski i srpski umetnici izlažu u Beogradu

Autorka Agate Ane Katrine Boman je psiholog, pisac i sportista. Čak dvanaest puta osvojila je prvu nagradu na Danskom šampionatu u stonom tenisu, a nekoliko sezona je igrala i u inostranstvu. Kad je imala petnaest godina, objavila je prvu zbirku pesama. Živi i radi u Kopenhagenu s dečkom filozofom i psom Kamijem. Vulkan izdavaštvo prvi put objavljuje delo ove autorke. Sličan naslov je Sada sam sasvim OK Gejla Hanimana.

Povezana vest:  Impac nagrada za Džona Makgregora