Tinejdžeri će 12. marta od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, moći da pogledaju predstavu 35 kalorija bez šećera”, rađenu po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, koja se bavi problemom ishrane i anoreksije kod mladih

Ulaznice su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima, preko sajta www.tickets.rs kao i preko veb i Fejsbuk stranice Studio Centra. Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 500 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti.

Pozorišna predstava „35 kalorija bez šećera“ o problemima ishrane i anoreksije među mladima, rađena je po istoimenoj knjizi naše najčitanije spisateljice za mlade Jasminke Petrović.

Problem ishrane kod mladih ljudi, posebno kod devojčica, koje u periodu odrastanja, teže da izgledaju kao popularne manekenke sa televizije, dovode do ozbiljnih poremećaja kao što je anoreksija. Ova teško izlečiva, smrtna bolest se najčešće javlja kod mladih ljudi, uzrasta od 12. do 25. godine života i predstavlja sve veći problem današnjice, kada su moda i izgled postali najbitniji faktor u odrastanju većine devojčica. Kod nas se poslednjih godina beleži sve veći porast ove bolesti, koji se često ne prepoznaje na vreme, pa se otkriva u poodmakloj fazi, kada više nije tako jednostavno lečiti ovakvu vrstu poremećaja.

Povezana vest:  Ivo Pogorelić  18. marta na Kolarcu  sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom

Jasminka Petrović, spisateljica neverovatnog mladalačkog duha, uspela je ovu tešku temu da predstavi kroz svoju knjigu „35 kalorija bez šećera”, kroz lekoviti humor, koristeći motive dve priče. Jovana i Tara provode zimski raspust kod jedne vesele porodice u Grockoj. I dok okolna brda dremaju pod debelim snegom, a Dunav gleda svoja posla, u kući se odvija prava drama. Kada vaga pokaže pola kilograma više, neko nestaje iz kuće, neko dolazi do zapanjujućeg saznanja, kopajući po Internetu, a jedna devojka se bori sa zmijom u stomaku. Negde pored Save, događa se nešto veoma slično, ali mnogo strašnije.

Povezana vest:  Srpski sopran Marija Jelić nastupila na zatvaranju prestižnog operskog festivala u Letoniji

Pozorišna predstava „35 kalorija bez šećera“ je rađena na veoma moderan, duhovit i zabavan način. Junaci su mladi ljudi, koji svojim postupcima tragaju, najpre za otkrivanjem problema, a potom i za rešavanjem istog. Pored glavne teme, odnosno problema ishrane, ova priča promoviše i vrednosti prijateljstva, porodičnog života, ali i osećaja empatije, koja tako mnogo nedostaje mladima danas.

Povezana vest:  Knjiga Lorejn Paskal "Zdravije iz rerne" u prodaji

Predstava ima za cilj da edukuje i upozori mlade ljude, posebno devojčice, na stravične posledice koje nastaju odbijanjem uzimanja hrane, zarad želje da budu mršavije. Predstava je namenjena uzrastu od 12 i više godina i predstavlja najbolji način da današnji tinejdžeri, a i starija publika prepoznaju simptome ovog opakog i teškog poremećaja.

Autorski tim predstave čine: Nenad Radović, reditelj, Đorđe Kosić, dramaturg, Vasilije Krstić, asistent reditelja i Snežana Ristić, psiholog. U predstavi igra 15 mladih glumaca, polaznika pozorišnog studija Centar.