Veoma značajna italijanska izložba “Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči“ otvorena je u Narodnom muzeju i biće na raspolaganju za posetioce do 26. maja. Izložbu je  otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, na otvaranju su govorili NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijele Paće, zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa, Bojana Borić Brešković, v.d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu, a o izložbi je govorio njen autor, Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči koji je u toku popodneva održao predavanje “Rimska barokna umetnost”. U zvaničnom delu programa nastupila je čembalistkinja Svetlana Stojanović koja je izvela muziku baroknog Rima.

Povezana vest:  Jubilarna i nezaboravna 20. Noć knjige

Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči“ obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kiđi u Ariči, gradu blizu Rima i priređena je u godini značajnih jubileja: 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda i 175 godina postojanja Narodnog muzeja.  Na izložbi su predstavljena dela baroknih majstora među kojima su Đovan Lorenco Bernini, Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

Ambasador Italije NJ.E. Karlo Lo Kašo na otvaranju izložbe izjavio je: “Ovom izložbom se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i ona čini deo bogatog programa i duge saradnje na polju kulture. Biće realizovane i druge inicijative koje imaju za cilj da doprinesu razvoju zajedničkih aktivnosti.”

Povezana vest:  Virtuelna biblioteka u Beču slavi deset godina postojanja

V.D. direktorka Narodnog muzeja , Bojana Borić Brešković, pozdravila je brojne zvanice konsatatujući da je „Međunarodna saradnja Narodnog muzeja, mogućnošću organizovanja značajnih gostovanja, dodatno unapređena kapacitetima obnovljene centralne zgrade Narodnog muzeja. Na ovaj način je domaća kulturna javnost u mogućnosti da se u Beogradu upozna sa kolekcijama drugih muzeja i kulturama istorijskih epoha“.

Izložbu je podržala Banca Intesa, a tim povodom Gabrijele Paće, zamenik predsednika Izvršnog odbora banke, izjavio je: “Ponosni smo na činjenicu da smo dali svoj doprinos promociji italijanske umetnosti i kulture, kao i negovanju prijateljskih odnosa naše dve zemlje. Podrška važnih kulturnih događaja je među ključnim elementima društveno odgovornog poslovanja Banca Intesa, a izložba koja predstavlja grad Rim kao glavno sedište širenja barokne umetnosti, nema samo umetničku, već i istorijsku važnost i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu večnog grada.”

Povezana vest:  Javor rebraš kao sveti gral – predstavljen roman „Četvrta violina“ Saše Savića

Izložbu je organizovao Glocal Project u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Narodnim muzejom u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i opštinske uprave Ariče.