Prva čitajuća proba predstave „Strah od leptira“ u režiji Isidore Goncić, održana je juče 16. aprila na sceni „Kult“, Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

Premijera predstave koja je koprodukcija Merlinka festivala i UK „Vuk“, planirana je početkom juna na sceni „Aleksandar Popović“. Tekst Galine Maksimović je napisan po motivima romana „Poljubac žene pauka“, argentinskog pisca Manuela Puiga i biografije Vjerana Miladinovića Merlinke.

Povezana vest:  "Džekil i Hajd" u nastavku POZORIŠTA PONEDELJKOM

Godine 1998. Nikola, student zatvoren zbog učešća u protestima protiv vlasti i Vjeran, transvestit zatvoren zbog prostitucije, dele zatvorsku ćeliju. Njih dvojica su po svemu različiti – Nikola je emotivno suzdržan, idealista, opsednut stvarnošću, dok Vjeran kao da je ukorenjen u fikciji, sasvim otvoren, potpuni hedonista. Vjeran danima prepričava narative iz domaćih filmova, fokusirajući se na ženske likove sa kojima se očigledno poistovećuje. Nikola, iako se pravi nezainteresovan, hipnotisano sluša ove priče. Likovi sami sebe otkrivaju u odnosu na ove narative.

Povezana vest:  Svečano uručenje nagrade Veselinu Markoviću u Novom Sadu

„Ovo je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svetom i borbom unutar nas samih. Borba za bolji svet. Ovo je predstava o slobodi koja je jedini smisao života i do koje se dolazi ljubavlju“, kaže rediteljka Isidora Goncić.

Glavne uloge u predstavi poverene su Dušanu Kaličaninu i Zoranu Pajiću.

Povezana vest:  "Euforija" Elin Kulhed - roman o Silviji Plat

Predstava „Strah od leptira“ je druga predstava koju zajedničkim snagama produciraju Merlinka festival i UK „Vuk Stefanović Karaždić“. Prva „… I ostali“ u režiji Stevana Bodrože svoju premijeru je imala u januaru prošle godine i nagrađena je sa dve Sterijine nagrade.