Uzimajući kao lajtmotiv istoriju jedne vile, Ivan Ivanji u novom romanu „Vila na Dedinju“ ispisuje uzbudljivu priču o poreklu, samospoznaji i istini koja na kraju uvek izađe na videlo bez obzira na sve pokušaje da se zataška. To, dakle, nije samo priča o tajnama koje krije jedna vila u elitnom delu Beograda već i priča o restituciji i o sudbini Jevreja i njihovih potomaka nakon Drugog svetskog rata.

Centralna Srbija. Svetski uspešan informatičar, koji je davno napustio svoju otadžbinu, neočekivano će se zateći u centru za rehabilitaciju na ograncima „srpskog čarobnog brega“, gde će zaintrigiran pričom o misterioznoj vili morati da se suoči sa sopstvenim životnim izborima.

Povezana vest:  Pištalo i američko izdanje "Tesle" na Kolumbija institutu

Dedinje. Igrom slučaja uvučen u kriminalne malverzacije, unuk čuvenog generala i narodnog heroja pokušaće da otkrije tajne decenijama pažljivo skrivene unutar zidina njegove porodične kuće.

Negde nasred Atlantskog okeana. Dvojicu skipera spojiće njihovo jevrejsko poreklo, ljubav prema jedrenju i priča o sudbini vile u nekom dalekom gradu na ušću dveju reka.

Isprepletene ljubavi, suparništva, interesi i mržnje otkrivaju sliku naše stvarnosti, za koju bi možda bilo bolje da je ostala tajna, rekao nam je autor romana, koji je ovu knjigu pisao preko deset godina.

Povezana vest:  Igor Marojević na Festivalu "Fabula" u Ljubljani sa svetskom književnom elitom

„Nisam bio siguran da ću uspeti da spojim razne ideje, ali nadam se da se na kraju sve sklopilo. Mnogo toga u romanu možda deluje neverovatno, nemoguće, izmišljeno, pa sam zbog toga nekoliko eksperata zamolio da urade provere sa stanovišta svoje struke. Tako mi je sve što govorim o tajanstvenom institutu proverio, nažalost odnedavno pokojni profesor dr Laslo Švirtlih, naš najbolji ekspert za robotiku u odnosu na ljudska tela, i profesorka dr Vesna Škuletić, patološkinja na Vojnomedicinskoj akademiji. Što se tiče rada naših istražnih organa i policije, moje pisanje je proveravao novinar lista ’Vreme’ Miloš Vasić, a u pogledu mogućeg razmišljanja kompjuteriste Aleksandar Lazarević, koji je ekspert firme ‘Citi–Bank of Amerika’ za takve poslove. Najzad, u pogledu jedrenja mogao je da me posavetuje moj unuk, Vladimir Švab, skiper, dobitnik brojnih međunarodnih regata.“

Povezana vest:  "Sara i januar za dve devojčice" - najbolji roman za decu i mlade u 2018. godini

Knjigu „Vila na Dedinju“ možete pronaći od subote 1. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.