Centar beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, organizuje Beogradski letnji festival 28. BELEF, u periodu od 21. juna do 7. jula 2019. godine u Beogradu. Na ovogodišnjem letnjem festivalu predstaviće se dvadesetak izuzetnih kulturnih programa, među kojima su izložbe, pozorišne predstave, koncerti, predstave za najmlađe i plesni performansi.

Otvaranje ovogodišnjeg Belefa obeležiće predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“, 21. juna 2019. godine, Hangar luke Beograd, u izvođenju pozorišta Ulisses u kojoj jednu od glavnih uloga tumači doajen glumišta Rade Šerbedžija, koji posle skoro tri decenije nastupa pred domaćom pozorišnom publikom. Takođe, na sam dan otvaranja festivala biće predstavljena izložba fotografa iz Irske, dobitnika brojnih nagrada, Kristijana Antolovića od 19 časova u Francuskom kulturnom centru.
Autentično iskustvo posetioca manifestacije upotpuniće pozorišne predstave na Kalemegdanskoj tvrđavi, plesni performansi na Tašmajdanskom parku i Kalemegdanu, pozorišni spektakl u Hangaru Luke Beograd, izložba u Francuskom kulturnom centru, premijera predstave – mjuzikla u UK „Vuk Karadžić“, kao i prostor platoa ispred Vojnog muzeja na kojem će odvijati brojni programi festivala.

Povezana vest:  Neispričane priče magnet za posetioce 12. Noći muzeja

U pozorišnom delu programa ovogodišnjeg Belefa-a nakon spektakla Antigona -2000 na otvaranju festivala publiku očekuje premijera konceptualne predstave Sve u svemu, mjuzikla Pećina u kontekstu Platonove alegorije – autora i kompozitora Ivana Ilića u UK Vuk Karadžić; zatim Kao da sam te sanjao – predstava u kojoj protagonisti u formi monologa govore i pevaju stihove najvećih srpskih i svetskih pesnika; predstava Veliki talas u režiji Igora Amadeia (u produkciji Zvezdara teatra) koja je tokom svojih prikazivanja izazivala oduševljenje publike. Za najmlađe će na platou ispred Vojnog muzeja igrati prepodnevna predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević, a na istom mestu biće prikazana predstava za mlade Legenda o hrabrosti – klasični teatar za decu sa elementima akrobatike.

Povezana vest:  Pola vila, pola vampir: Isidora Mun

Teatar Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu, evropskoj prestonici kulture i obeležava 35 godina rada, izvešće umetnički performans Svetlosni kodovi.

Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif – vesela plesna promenada biće predstavljena na Kalemgdanskom i Tašmajdanskom parku. Izložba vajarske radionice Ada predstaviće umetnička dela koja su postavljana u javnom prostoru, a ostavljena na poklon gradu. Na festivalu će biti izveden veoma specifičan performans izraelske umetnice Merav Dagan, Bloody Mery. Mlade posetiocie festivala očekuje originalan muzičko scenski nastup popularnog YouTube-ra Baka Praseta.
U muzičkom delu programa festivala očekuje nas koncert jednog od nakvalitetnijih Queen tribute bendova – Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju Hora Dečjeg kulturnog centra; Koncert Wien Symphony Salonorchester iz Beča, koncert popularnih Mostar Sevdah reunion, koncert sastava Old Hat Orchestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić. Veliko zadovoljstvom publici će zasigurno pružiti nastup sjajnog violiniste Ilije Marinkovića, neponovljive Ođile, dok će na svečanom zatvaranju festivala 7. jula nastupiti Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom, neprevaziđenim Vlatkom Stefanovskim.

Povezana vest:  Novi roman Gijoma Musoa "U jednom trenu" od 9. jula u Srbiji

Ulaznice za sve programe na festivalu je moguće nabaviti online putem ticket.rs (bivši Eventim) i na njhovim prodajnim punktovima, a na dan održavanja programa ulaznice će se prodavati na mestu održavanja programa od 17 časova.