Jedna od najtraženijih knjiga u izdanju Lagune mesecima unazad jeste izuzetna biografija „Leonardo da Vinči“ Voltera Ajzaksona. Autor bestselera „Stiv Džobs“ i „Ajnštajn“ u knjizi „Leonardo da Vinči“ donosi nam podrobnu priču o najkreativnijem geniju otkad je sveta i veka. Na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu autor nam razotkriva velikog umetnika i naučnika.

Interesovanje za ovo kapitalno delo koje je Laguna objavila u saradnji sa Addiko bankom ne jenjava, što potvrđuje i novi tiraž ove knjige kao i nedavno održana tribina u okviru 4. Festivala humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“, posvećena knjizi „Leonardo da Vinči“. O knjizi i Leonardu govorili su Goran Skrobonja, prevodilac i pisac, i Igor Rill, istoričar umetnosti i urednik srpskog izdanja magazina National Geographic.

Povezana vest:  Klavirske kompozicije svetskih velikana klasike u „Guarneriusu“

Igor Rill je uputio komplimente prevodiocu, „jer je za razumevanje ovakve knjige potrebno da prevodilac odlično poznaje srpski jezik. Da bismo razumeli Leonardovu sadašnju ali i tadašnju popularnost, važno je reći da je on odrastao u izuzetno dobroj atmosferi za razvoj svih vrsta kreativnosti.“

Ajzaksonov pristup Leonardu i pisanju knjige najbolje se vidi po tome kako je strukturirana. „To nije linearna priča“, istakao je Skrobonja. „Priča o životu, važnim godinama i ostali biografski podaci ispresecani su poglavljima koja se vrte oko ključnih interesovanja koja je Leonardo imao i oko ključnih dela koje je on stvarao tokom pojedinih perioda svog života.“

Povezana vest:  Otvorena izložba Jelene Jelače u galeriji X Vitamin pod nazivom „The Truth is Shaped in the Darkness“

Leonardo je rođen iz vanbračne veze i otac ga nije priznao. „Srećom“, smatra Skrobonja, „jer da jeste, onda bi morao kao najstariji sin da nastavi očev zanat i verovatno bi postao genijalan pisar, ne i vrhunski umetnik i stvaralac, tako da je čovečanstvo imalo sreće.“

Leonardo je naslikao dve najslavnije slike u istoriji, „Tajnu večeru“ i „Mona Lizu“, ali je sebe podjednako smatrao naučnikom i tehnologom. Sa strašću koja je povremeno prelazila u opsesivnost, bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja. Sposobnost da ukršta društvene i prirodne nauke, koju simboliše crtež „Vitruvijev čovek“, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji.

Povezana vest:  Premijerno u Beogradu, izuzetan sopran Antonia Mirat

Leonardovo uživanje u kombinovanju raznorodnih interesovanja ostaje najbolji recept za kreativnost. Nije mu smetalo ni to što je bio neprilagođen: nezakoniti sin, homoseksualac, vegetarijanac, levoruk, rasejan, i ponekad jeretičan. Njegov život nas podseća koliko je važno da se usvojeno znanje dovodi u pitanje – da budemo maštoviti, strastveno radoznali, da razmišljamo drugačije i brižljivo posmatramo svet.

Knjigu „Leonardo da Vinči“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Posebnu pogodnost prilikom kupovine ove knjige u knjižari, popust od 25%, imaju svi korisnici Addiko Mastercard® kartice, dok i na ostala izdanja Lagune važi popust od 20%.