U prisustvu velikog broja ljudi, u galeriji O3one Art Space, juče je otvorena je izložba fotografija Aleksandra Jovkovića – “Ja majmun“.
U pitanju su portreti majmuna koje je Aleksandar napravio tokom svog boravka na Baliju, u Svetoj šumi majmuna. 

Noseće fotografije izložbe su šest velikih fotografija (formata 70 x 100cm), štampanih na slikarskom platnu, na kojima je prepoznatljiv i dodatni pečat autora, uočljiv u obradi, postprodukciji i umetničkom postupku koji podseća na pop-art stil. Pored ovih fotografija, izloženo je još tridesetak radova manjeg formata i bez dodatnih intervencija. Ove fotografije dočaravaju atmosferu Svete šume i svakodnevni život ovih divnih i nama tako sličnih stvorenja.

Aleksandar je fotografisao poznate balinežanske dugorepe majmune (balinese long tail monkey), koje kod nas zovu makaki majmun (masaque – macaca fascicularis) koji živi u Svetoj šumi majmuna, i čija populacija broji oko 750 jedinki. Ono što je zanimljivo je da su podeljeni u šest grupa (klanova), a svaki klan živi u svom delu šume i broji oko 100-120 članova. Borbe za prevlast oko teritorije izmedju klanova su konstantne i svakodnevne. Životni vek makaki majmuna je između 15 i 20 godina. Kao i ljudi, podeljeni su u sledeće starosne dobi: dete, maloletnik, adolescent i odrasli. Seksualna zrelost traje od 3 do 5 godina. Ženke su trudne oko 6 meseci i obično dobiju jedno dete, retko blizance. Dete ostaje sa majkom skoro 10 meseci. Majmunske majke predano i ljubomorno čuvaju svoje bebe, ali čak i ženke koje nisu roditelji aktivno učestvuju u čuvanju mladunaca. Majmuni su svaštojedi i na njihom meniju se uglavnom nalaze krompir, banana, list papaje, kukuruz, krastavac, kokos i drugo lokalno voće. Njihovasličnost sa ljudima je fascinantna!

Povezana vest:  Započnite uspešan život uz novu knjigu Dragane Jovanović "Uspeh je u nama"

Fotograf Aleksandar Jovković u široj javnosti je postao poznat po svojoj izložbi “Devojka sa Ade”. Za ovu seriju radova specifična je lakoća kojom je autor uspeo da predstavi obične beogradske devojke kao nehotične top modele, u setingu koji je potpuno spontan i bez prethodne pripreme ili najave. Zatim je sa velikim uspehom usledila izložba COSPLAYER BELGRADE!Mašta, fikcija ili stvarnost?gde autor uspeva da fiktivne likove smesti u nama poznato, ali za njih neočekivano okruženje, a poznati beogradski ambijent pretvori u skoro stripovski kvadrat. Ovoga puta Aleksandar Jovković se oprobao u sasvim drugačijoj tematici, fotografišući majmune u njihovom prirodnom okruženju i iz neposredne blizine. Njegove fotografije spajaju autorski i dokumentaristički pristup i predstavljaju više od portreta životinja, jer nameću razmišljanje o individualnosti i karakternim razlikama. Jovković nenametljivo povlači paralele između ljudi i majmuna, individualnog i plemenskog, realnog i imaginarnog, stranog i prepoznatljivog, uz to nam približavajući i temu ekologije i sveta čiju raznolikost treba sačuvati.

Povezana vest:  BELEF 2011, Sutra uveče svečano otvaranje 20.BELEF-a

Izložba Aleksandra Jovkovića, “Ja majmun“  u galeriji O3one Art Space traje do 26. avgusta 2019.