Slobodan Markovic.

Slobodan Marković odlikovan visokim priznanjem Ruske Federacije

Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva № 132 od 2. februara 2011. godine, za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu odlikovan je Ordenom prijateljstva gospodin Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Ovo visoko priznanje biće uručeno gospodinu Markoviću početkom juna 2011. godine, u Ambasadi Ruske Federacije, u Beogradu.

Prilažemo preporuku koju je, u ime Udruženja pozorišnih radnika Ruske Federacije, predsednik ovog udruženja, A. A. Kaljagin, uputio ambasadoru Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandru Vasiljeviču Konuzinu, za dodelu Ordena prijateljstva Slobodanu Markoviću.

Vanrednom i ovlaštenom Ambasadoru

Ruske Federacije u Republici Srbiji

A.V.Konuzinu

Povezana vest:  Treći deo serijala "Fazoni i fore" Ljubivoja Ršumovića u prodaji od 16. septembra

Uvaženi Aleksandre Vasiljeviču!

 

Udruženje pozorišnih radnika Ruske Federacije zauzima se za to da se Slobodanu Markoviću, direktoru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici dodeli Orden prijateljstva.

Festival na čelu sa Slobodanom Markovićem  je za 17 godina svoga postojanja prerastao u jedan od najkrupnijih i najautoritativnijih u Evropi. Karateristična osobenost festivalskih programa, čiji je selektor bio i jeste lično Slobodan Marković, uvek je bila učešće istovremeno nekoliko predstava ruskih pozorišnih trupa koje na svom programu imaju predstave za decu. Ne jedanput su u Suboticu dolazila na festival pozorišta iz Moskve, Sankt-Peterburga, Astrahana, Volgograda, Murmanska, Abakana, Omska, Penze, Petropavlovska-Kamčatskog, Lobnje, Samare i drugih gradova Rusije. U specijalnom filmskom programu „Bajke na filmskom platnu“ prikazivani su ruski filmovi. Članovi Međunarodnog festivalskog žirija u raznim godinama bili su Evgenije Ibragimov, Tanja Savenkova, dekan fakulteta za lutkarstvo Pozorišne akademije iz Sankt-Peterburga Nikolaj Naumov.

Povezana vest:  NP: Baletsku sezonu otvara "Prokleta avlija"

Godine 2009. je XVI Меđunarodni Festival pozorišta za decu prošao u znaku Dana ruske kulture i prezentacije lutkarstva Rusije. U okviru manifestacije organizovana je izložba lutaka iz kolekcije muzeja Državnog akademskog centralnog pozorišta lutaka „ Sergej Obrascov“ (Moskva) i prezentacija prevoda na srpski jezik knjige S.V.Obrascova „Moja profesija“ u izdanju Festivala.

Želimo takođe da istaknemo da su svi učesnici Festivala osobito isticali gostoprimstvo i srdačnost organizatora Festivala. Ruski ansambli su veoma zahvalni ne samo za mogućnost koja im je pružena da nastupe na Festivalu pred publikom u Srbiji, nego na predivnim utiscima o Srbiji i o stvaralaštvu inostranih kolega.

Povezana vest:  Održana promocija romana "Ogledi o ljubavi i slobodi" Zorice Kuburović

Raspolažemo informacijom da je 2005. godine Festivalu za velik doprinos u razvoju kulture i scenske umetnosti za decu bila dodeljena „Vukova nagrada“ . Ova nagrada je najveće priznanje za zasluge u oblasti kulture u Srbiji.

Zbog toga nam se čini da će biti pravedno ako i naša država zvanično prizna i oceni zasluge stvaralačkog lidera Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici dodelivši Slobodanu Markoviću Orden prijateljstva kojim će dostojno biti vrednovana njegova delatnost usmerena na zbližavanje kultura Rusije i Srbije.

 

Predsednik

Udruženje pozorišnih radnika Ruske Federacije                                                             А.А. Каljagin