Svi koji su pratili rad fascinantnog Stivena Hokinga znaju da je reč o jednom od najznačajnijih naučnika svih vremena. Pored toga što je otkrio neke od najvećih misterija univerzuma, duboko je verovao u nauku i njenu moć da reši mnoge probleme na Zemlji. Dok se suočavamo s ogromnim izazovima poput klimatskih promena, pretnji nuklearnim ratom, razvojem veštačke inteligencije, on svoju pažnju skreće na najbitnija pitanja koja se tiču čovečanstva.

Povezana vest:  Praznična pauza u pozorištima od dva dana do dve nedelje

Uz predgovor glumca koji je osvojio Oskara jer je sjajno predstavio Hokinga na velikom platnu, uvod profesora Kipa Torna i pogovor Hokingove kćerke, izvanredna knjiga Kratki odgovori na velika pitanja predstavlja neku vrstu autorovog poslednjeg zaveštanja čovečanstvu. Bavi se pitanjima koja su samog Hokinga inspirisala i intrigirala čitavog života. Način njegovog pripovedenja je interesantan, jednostavan, lišen svake patetike, bez previše emocija. Upravo zbog toga ova knjiga može da bude zanimljiva i zaljubljenicima u fiziku i onima koji uživaju u čitanju dela popularne nauke. Svako njegovo objašnjenje ukazuje na to koliko je verovao u nauku i bio joj apsolutno posvećen.

Povezana vest:  Majski dani knjige u Pančevu od 26. do 29.maja

Stiven Hoking je jedan od najvećih teoretskih fizičara posle Ajnštajna. Trideset godina držao je Lukasovu katedru na Univerzitetu Kembridž. Napisao je Kratku povest vremena, međunarodni bestseler koji je 237 nedelja proveo na listi najprodavanijih knjiga Sandej tajmsa. Njegove knjige namenjene su čitalačkoj publici koju zanima nauka. Među njima su upravo Kratka povest vremena iTeorija svega, koje možete pronaći u Vulkan izdavaštvu.