Kontrakulturna, alternativna, skrivena, marginalizovana, manjinska – tom scenom bavi se novi programski luk „Druga Evropa“ u naredna dva meseca, a sve to u sklopu pripreme Novog Sada za 2021. godinu.

„Druga Evropa“ započinje sa petim po redu Festivalom romske kulture i aktivizma (F.R.K.A.), u okviru kog će 19. oktobra biti otvorena i kancelarija koja najavljuje buduću kulturnu stanicu na Slanoj bari. Kancelarija će biti novo mesto za brojne aktivnosti iz oblasti kulture, umetnosti i edukacije u tom delu grada.

Kroz izložbe, performanse, projekcije filmova, radionice, obuke, koncerte i diskusije program „Supermoćni“, od 24. novembra do 3. decembra, u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg, predstaviće veliki stvaralački potencijal ljudi sa invaliditetom, njihovu kreativnost i mogućnosti uključivanja u kulturne programe.

Povezana vest:  Izdavačka kuća "Laguna" predstavila autobiografiju Džeka Trboseka

Pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergija“ od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu okupiće profesionalne muzičke umetnike koji u zajednicama u kojima žive stvaraju na maternjem jeziku.

Izložba „Isekle smo kablove“ koja će biti otvorena 22. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvoriće pitanje položaja medijske umetnosti iz ženske perspektive. Događaj se realizuje u saradnji Saveza feminističkih organizacija ,,(Re)konekcija“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Džez maraton, u okviru Novosadskog džez festivala 2019, 9. novembra u kulturnoj stanici Svilara predstaviće po jedan mladi neafirmisani bend iz prethodnih i budućih Evropskih prestonica kulture, uključujući i bend iz Novog Sada. Festival realizuju Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Povezana vest:  Rimejk Kingove „Potpaljivačice“ stiže u bioskope

To su samo neki od programa koje će „Druga Evropa“ obuhvatiti od sredine oktobra do sredine decembra.

„Oslanjajući se na specifičan lokalni identitet, uvažavajući evropske vrednosti, istražujemo drugačije izraze u našoj sredini – manjinske, marginalizovane, alternativne, kontrakulturne… Zapravo, bavimo se jednom „drugačijom“ Evropom. Onom koja nije u prvom planu javnosti, koje nema dovoljno na mapama, u školskim udžbenicima, na malim ekranima, u oficijelnim turističkim vodičima. Sagledavajući kulture „Druge Evrope”, preispitujemo lokalni, nacionalni i evropski identitet. „Druga Evropa“ je, uslovno rečeno, provokacija. Nema tu ničeg „drugog“ i „drugačijeg“. Za mene je to glavni tok” rekao je umetnički rukovodilac „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Lazar Jovanov.

Povezana vest:  Hitovi Lagune na Sajmu knjiga

„Druga Evropa“ duboko je povezana s jedne strane sa činjenicom da u Novom Sadu živi više od 25 nacionalnih zajednica i u kojem se govori na četiri oficijelna jezika. S druge strane, „Druga Evropa“ polazi i od novosadske kulturne scene prošlog veka koju su obeležili bunt i kontrakultura, pank i new wave, bodiart performansi, slobodoumne ideje i građanski aktivizam.