Najavljujući početkom sezone brojne muzičke događaje uz učešće vrhunskih umetnika Opera i teatar Madlenianum u saradnji sa Italijanskom ambasadom i Italijanskim institutom za kulturu organizuje svečani koncert 21. oktobra od 19.30 časova na Velikoj sceni Madlenianuma. Ove 2019. godine navršava se 140 godina od utemeljenja diplomatskih odnosa između Republike Italije i Republike Srbije, kao i deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, a ovaj koncert je deo manifestacije Italijanski na sceni koji se organizuje u okviru 21. Nedelje italijanskog jezika u svetu koja se obeležava bogatim kulturnim programom od 21. do 27. oktobra. Publika Beograda će moći da čuje najlepše italijanske arije i duete, i orkestarske deonice iz opera kompozitora Verdija, Pučinija, Rosinija, Leonkavala…u izvođenju gostiju iz Italije: Donate D’Anuncio Lombardi, soprana i Anđela Fjora, tenora, dok će boje naše zastave predstavljati Branislava Podrumac, sopran i Nikola Mijailović, bariton. Diriguje jedan od najangažovanijih italijanskih maestra, dirigent Alberto Veronezi, koji je nedavno otvorio sezonu Madlenianuma gala koncertom. Ulaznice za ovaj koncert mogu se nabaviti po cenama od 1.300, 1.500 i 1.700 dinara na blagajnama Madlenianuma u Glavnoj 32 i u Muzeju Zepter, Knez Mihailova 42, kao i on-line www.madlenianum.rs.

Povezana vest:  Klaustrofobična komedija 150. put pred publikom na sceni Zvezdara teatra

Sopran Donata D’Anuncio Lombardi (Donata D’Annuzio Lombardi) dobitnica je nagrade l’Albo D’Oro Pučini za uloge: Mimi, Magde, Liju, Madam Baterflaj, Sestre Anđelike, Manon Lesko. Uz njeno ime ide laskavo priznanje da je jedna od najvećih interpretatorki Pučinijevih dela. Među brojnim nagradama dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju posvećenom kamernoj muzici Frančeska Paola Tostija. Pored Ž. K. Malguara dobitnica je nagrade za čistotu izvođenja Mocartovih dela i za Bahovu Misu u h-molu. Dobila je i nagradu kritike „Domeniko Dancuzo”  kao i nagradu za najbolju solistkinju 2012. na Festivalu „Doniceti”. Nastupa u najprestižnijim teatrima u Italiji i svetu.

Tenor Anđelo Fjore (Angelo Fiore) pobednik je brojnih takmičenja među kojima su Međunarodno takmičenje posvećeno Verdiju u mestu Salsomađore Terme (Parma) i Takmičenje „Tita Rufo”  na kojem je dobio i debitantsku ulogu Vojvode iz Mantove u Livornu. Bio je član Fondacije „Lučano Pavaroti”  u okviru koje je nastupio na brojnim koncertima u Teatru City Center u Njujorku, u Teatru del Verme u Milanu i u Velikom teatru u Breši. Nastupa u vodećim tenorskim ulogama širom sveta.

Povezana vest:  Predstava Moj muž na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci

Sopran Branislava Podrumac, višestruko nadarena srpska operska pevačica, dobitnica je nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini, za tumačenje glavne ženske uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa Operom i teatrom Madlenianum, gde trenutno tumači i ulogu Papagene u verziji za decu Mocartove Čarobne frule, ulogu Eponine u mjuziklu Jadnici i Nede u operi Pajaci. Posebno mesto u njenoj karijeri predstavlja negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike.

Nikola Mijailović, bariton, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, redovni profesor na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, umetnik je svetskog renomea i čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta. Pobednik je Petog međunarodnog takmičenja „Lučano Pavaroti” u Filadelfiji 1995, dobitnik je prve nagrade „Mario Lanca” u Filadelfiji 1995, kao i treće nagrade na takmičenju „Lejla Genčer” u Istanbulu 1997. godine. Gostovao je u brojnim velikim svetskim operskim kućama. Njegov repertoar obuhvata četrdesetak vodećih uloga baritonskog faha.

Povezana vest:  Urnebesni vodič kroz krivo odrastanje - "Onlajn ekskurzija" Roberta Takariča

Dirigenta Alberta Veronezija (Alberto Veronesi) nazivaju stručnjakom za verizmo operu, naročito za dela Pučinija, Leonkavala i Maskanjija. Kada sagledamo njegov rad na delima ostalih kompozitora, među kojima su i Salijeri i Belini, onda vidimo da je iskustvo Alberta Veronezija mnogo šireg spektra. U carstvu orkestra on izvodi kompletan repertoar simfonija Betovena, Bruknera, Malera i Šostakoviča, kao i popriličan broj italijanskih savremenih dela. Veronezi je 1990. godine imenovan za muzičkog direktora Festivala Pučini u Tore del Lagu, koji uspešno vodi do danas.

Više o biografijama umetnika možete saznati na sajtu www.madlenianum.rs