Jeste i biće je novi roman Aleksandra Jugovića koji otvara pitanja: da li živimo ili nam se život i svet pričinjavaju, gde se završava stvarnost i pretače se u maštu, kakve su granice kojima su um i ljubav omeđeni, kada čovek prestaje da vlada sobom i kada shvata da je među ljudima jedino izvesna usamljenost.

Mržnja, bes i strah pokreću čitav jedan svet prikaza, nakaza, lažnih prijatelja, i dinamičnost odluka koje bi trebalo da tvori ljubav (a ona se uvek povlači) čini zaplet još uzbudljivijim, ali i užasnijim po junake koji žele da budu bolji nego što zapravo jesu, jer je to za njih nedostižan poduhvat. Izmiče im svakim danom i stavlja ih u poziciju posmatrača sopstvene nemoći, oduzima im pravo na donošenje odluka, iracionalnim pritiscima izopštava ih iz sopstvenih života, i naposletku nameće ulogu saučesnika u opadanju sopstvene volje, pretvarajući ih u bića nesposobna da pronađu spokoj, čija se mučna i tegobna borba vodi na marginama velikih ratova.

Povezana vest:  Proslava 70. rođendana Francuskog instituta u Srbiji 21. juna 2021.

I zato se pitanje izbora pretvara u triler, čijim se završetkom, koliko god se činio složenim, dolazi do zaključka da ni sada, ni u budućnosti nema drugog izlaza. Da je sudbina na koju utiče i častivo i nečastivo jača od svih mogućnosti. Da se, svejedno, život uliva u ono što on sam hoće da bude.

Aleksandar Jerkov, koji je urednik ovog romana, u svom osvrtu na  delo između ostalog piše:

Povezana vest:  Život i tajanstvena smrt najvećeg osvajača Starog sveta

„Jugović u novom delu Jeste i biće, sa velikom žestinom, bez oklevanja, spreman da očara i zgrozi, pokazuje naličje ljubavi i ljudskog karaktera.“