beogradski_festival_igre_2011Osmi beogradski festival igre od 3. do 18. aprila u Beogradu

 

Osmi beogradski festival igre, na kome će nastupiti 12 plesnih kompanija iz Belgije, Izraela, Italije, Slovačke, Austrije, Holandije, SAD, Francuske, Švedske i Velike Britanije, biće održan od 3. do 18. aprila 2011. godine, najavili su organizatori. Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung rekla je na konferenciji za novinare da će na festivalu 2011. godine prvi put biti dodeljena nagrada „Vip poziva“ domaćem stvaraocu koji živi i radi van Srbije, za kompletan umetnički opus i afirmaciju srpske baletske umetnosti.

Prema njenim rečima, prvi dobitnik tog priznanja je solista baleta I direktor Festival baleta u Providensu (SAD) Mihailo Miša Đurić, kome će nagrada biti uručena tokom festivala, 13. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Povezana vest:  Biografija pravog Džemsa Bonda - Neustrašivog Stivensona

-Svečano uručenje nagrade biće organizovano nakon nastupa Festival baleta Providens iz SAD, koji će u Narodnom pozorištu izvesti predstavu ‘Koma’ koreografa Viktora Plotnikova – rekla je Aja Jung.

Osmi beograedski festival igre biće otvoren 3. aprila u Sava centru nastupom Kraljevskog flamanskog baleta iz Belgije, koji će izvesti predstavu „Artifakt“ koreografa Vilijama Forsajta.

Tokom festivala, beogradskoj publici će se predstaviti i plesne kompanije iz Tel Aviva: trupa Suzan Delal sa predstavom „Pevac“ koreografa Baraka Maršala i trupa „Jasmin Goder“ koja će izvesti predstavu „Ljubavna vatra“ u koreografiji Jasmin Goder.

Povezana vest:  Smederevska jesen od 5. septembra

Balet Torina će nastupiti s predstavom „Na prvi dodir“ Matea Levađija, trupa Les Slovaks iz Bratislave s predstavom „Premijera“ i Balet Grac iz Austrije s predstavom „Skice“ Edvarda Kruga.

Holandski plesni teatar će na festivalu izvesti predstave „27’52“ I „Bogovi i psi“ Jiržija Kilijana, kao i predstavu „Kaktusi“ koreografa Aleksandra Ekmana, a Skapino balet iz Holandije će izvesti predstave „Bravo Čarli“ Marka Gekea i „Holandija“ Eda Vuba.

Na festivalu će se predstaviti i Kompanija „Magi Maren“ iz Francuske s predstavom „May B“ Magi Maren, kao i Geteborg balet iz Švedske sa predstavom „La La Land“ koreografa Aleksandra Ekmana.

Povezana vest:  "Lekari" - svedočenje iz prve ruke G. Milašinovića

Festival će biti zatvoren nastupom trupe Vejna MekGregora „Rendom dance“ iz Londona, koja će izvesti predstavu „F.A.R.“ koja je rađena u koprodukciji s Beogradskim festivalom igre.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je da je Beogradski festival igre postao centralna manifestacija u regionu i da privlači značajne svetske plesne kompanije i na taj način ima veliki značaj za razvoj plesa u Srbiji.

-Organizatori Beogradskog festivala igre su ove godine uspeli da realizuju veoma zahtevan program, uprkos teškoćama koje su imali zbog vulkanskog oblaka nad Evropom i prekida avio saobraćaja. Nadam se da će sledeće godine sve proteći bez problema – rekao je Bradić.