Predstava „Mali bračni zločini“, po tekstu Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda, biće izvedena 14. februara (20,30) na Sceni „Raša Plaović“, jubilarni 150. put.

Savremeni francuski pisac Šmit u ovoj „velikoj aferi života udvoje” u centar posmatranja postavlja modernog muškarca i ženu – Žila (Boris Pingović) i Liz (Nela Mihailović), razotkrivajući splet staromodnih i savremenih elemenata njihovih emotivnih i fizičkih odnosa.

Povezana vest:  Otkrijte mistične tajne sopstvene prošlosti: Šta ste bili u prethodnom životu

Zaplet komada, (u prevodu Stanice Lazarević), nastaje u trenutku kada Liz, saznavši da joj suprug ima amneziju, pokušava da iskoristi tu situaciju tako što nastoji da ga ubedi u nešto što se zapravo nije ni desilo.

Prema rečima reditelja Grinvalda, Šmitovi junaci, davno zamrlih strasti, ogrezli u banalnosti svakodnevice, suočeni sa sopstvenom promašenošću, međusobno se kinje i zlostavljaju u ime ljubavi.

Povezana vest:  Otkrivena grobnica Nefertiri?

„Dirljivo je, s druge strane, kako za tom istom ljubavlju očajnički čeznu. Ovaj komad liči na besprekornu muzičku partituru, moguće ga je uvek iznova i iznova otkrivati. Ne daje konačne odgovore. Svaka Šmitova istina krije tajnu, a ta zagonetka intrigira“, smatra Grinvald.

Dramaturg je Željko Hubač, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

Povezana vest:  17. Beogradski festival od 21. marta - 12. aprila, a pre toga revija filmova Dani igre u Kinoteci od 29. januara

Predstava je premijerno izvedena 16. aprila 2011. godine na Sceni „Raša Plaović“.

Na matičnoj sceni i gostovanjima, „Male bračne zločine“ je videlo blizu 30.000 gledalaca.

Na 20. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, održanom u decembru 2015. godine u Istočnom Sarajevu, Nela Mihailović je za ulogu Liz osvojila Nagrada za najbolju glumicu.