Branko-RomcevicTribine ove nedelje u Domu omladine Beograd: „O filo()ofiji“ i „Džordž A. Romero – Kralj zombija“

Tribina: „O filo( )ofiji“

Četvrtak, 15. septembar u 19:00//DOB – Sala na I spratu

Ciklus: SAVREMENI SRPSKI FILOZOFI

Govori: Dr Branko Romčević

Branko Romčević, docent na etičkim predmetima na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Objavio knjigu O filo( )ofiji (Samizdat B92, 2001). Doktorirao sa temom Levinasova metafizika Drugog. Bavi se strukturalizmom i poststrukturalizmom, (primenjenom) etikom i postkolonijalnom kritikom.

Izbor radova: O filo( )ofiji, Samizdat B92, Beograd, 2001; Etika – Hrestomatija (sa Draganom Dulić), Fakultet civilne odbrane, Beograd, 2002; Derida i pitanje prosvećenosti, Treći program Radio-Beograda, br. 117, 2003; Emanuel Levinas, licem-u-lice s Imperijom, R. br. 17/71, 2003; Kalem Levinas, u: Glas i pismo: Žak Derida u odjecima, prir. Petar Bojanić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd, 2005.

Povezana vest:  Tribinski program DOB za 13. septembar

Filmsko predavanje: „Džordž A. Romero – Kralj zombija“

Subota, 17. septembar u 19:00//DOB – Sala na I spratu

Predavač: Đorđe Bajić, filmski kritičar i teoretičar

Džordž Romero se smatra ocem modernog filma o zombijima. Od 1968. godine kada je debitovao sa niskobudžetnim ostvarenjem „Noć živih mrtvaca“, Romero se više puta vraćao ovom horor motivu. Posle velikog uspeha „Zore mrtvih“ (1978), usledio je komercijalno neusupešan „Dan mrtvih“ (1985) i gotovo dvadesetogodišnja pauza. Romero se svojoj omiljenoj temi vraća „Zemljom mrtvih“ (2005), a zatim slede manje uspešan „Dnevnik mrtvih“ (2007) i „Opstanak mrtvih“ (2009). Prva tri filma iz Romerovog zombi serijala već su rimejkovana – od toga „Noć živih mrtvaca“ čak tri puta. Uticaj Romerovih filmova je ogroman.

Povezana vest:  Najtraženiji naslov za najmlađe čitaoce: 100 Sizifovih pravopisnih pravila

Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu „Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.)“ odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Recenzije i tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing… Od 2007. godine piše za web magazin Popboks. Njegov esej „Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića“ uvršten je u zbornik  „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“ koji je 2008. godine objavila izdavačka kuća Clio.

Povezana vest:  „Hleb lutke“ najbolji komad na Nišville Teatar festivalu