plakat_Noc-itsrazivaca-2011Noć istraživača – povod za pametan provod!

U okviru beogradske Noći istraživača, 23. septembra, najzanimljiviji domaći istraživači predstaviće se publici u samom centru Beograda.

Na potezu Knez Mihailova – Plato – Vasina ulica, biće organizovan niz dešavanja u periodu od 18 do 24h.

U ŠETNJI SA NAUKOM. Na 10 lokacija u Knez Mihailovoj ulici svi posetioci će biti sprovedeni kroz zanimljive eksperimente iz 10 naučnih oblasti. Šetnja kroz sve faze pravog naučnog eksperimenta omogućiće interakciju sa istraživačima ali i probuditi radoznalost kod onih koji nisu znali da imaju „to nešto“ u sebi.

Bilo da krenu u šetnju sa figurinama, mozgom, ljigavcem, ćelijom, DNK, kometama, vinom, zemljotresima, medicinom ili Centrom za promociju nauke, posetioci će se uveriti se da je život istraživača zanimljiv i uzbudljiv.

Povezana vest:  Prva dama Srbije Tamara Vučić doputovala u Pariz povodom predstavljanja prvog nacionalnog parfema „Zemlja jorgovana“

Bašta Plato – kafe bara poslužiće kao neformalna učionica za SASTANAK NA BRZAKA, u kojoj će domaćini biti istraživači sa svežim i uzbudljivim temama. Kada naučnici nešto izlažu, obično nije umesno pričati, ali ovde se situacija potpuno menja. Možete da pitate sve što želite, a jedina stvar koja će biti zabranjena je ćutanje.

U periodu od 20 do 22 sata, na svakih 5 minuta, veliko zvono označavaće kraj jednog i početak narednog razgovora između posetilaca i naših poznatih istraživača: dr Edija Bona, Milke Canić, prof. dr Marije Guć-Šćekić, doc. dr Dragane Ilić, dr Miloša Jovanovića, Vladimira Jovanovića, prof. dr Aleksandra Ljubića, Milice Pucar, prof. dr Mirjane Rašević i prof. dr Ljubiše Topisirovića.

Povezana vest:  Internet strana o čarobnjaku Harryju Potteru se otvara u aprilu

DOBRE VIBRACIJE uslediće u Platou, već od 22.30h. Grupa MistakeMistake, pored prepoznatljivog zvuka, zanimljiva je i po tome što su njeni članovi istraživači.

U NAUČNOM KAFEU u Platou, biće vam potrebna pomoć naučnika da biste naručili omiljeno piće. Karta pića biće ispisana jezikom hemijskih formula.

Zašto su komarci krvoločni prema nekim ljudima, a prema drugima ne? To je pitanje na koje će odgovoriti kratak, uzbudljiv, duhovit i poučan film iz ciklusa od 15 filmova FILMSKOG FESTIVALA, koji će se od 21 do 24h održati u bioskopu Plato-kafe bara.

Povezana vest:  Nikolina Pišek zvezda humanitarnog ponedeljka u klubu Mr. Stefan Braun

EVROPSKO ĆOŠE u Francuskom institutu i u Biblioteci grada Beograda je mesto na kome će svi moći da se oprobaju u zabavnom naučnom kvizu. Tačni odgovori na pitanja iz interaktivnog kviza mogu posetiocima Noći istraživača omogućiti posetu Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo ili USB sa znakom Organizacije Marija Kiri.

Koncept Noći istraživača jeste „drugačiji izlazak petkom uveče“. Neformalna atmosfera, filmovi, muzika i događaji pod vedrim nebom u samom centru prestonice, predstavljaju najbolji način da se istraživački poziv iz strogih, akademskih klupa preseli u naše svakodnevno okruženje.

Svi sadržaji su besplatni.