vojin_kocicNovogodišnji koncert mladog gitariste Vojina Kocića

 

Novogodišnji koncert gitariste Vojina Kocića, dobitnika priznanja „Najperspektivniji mladi umetnik“ za 2010. godinu, koju dodeljuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine i Art link, biće održan 3. januara 2011. godine u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

U saopštenju organizatora se navodi da će Vojinu Kociću, na koncertu 3. januara biti uručena nagrada , a da će na programu u Kolarčevoj zadužbini biti dela Baha, Mertca, Rodriga, Regondija.

Povezana vest:  Virtuelno putovanje ove nedelje govori o slobodi

Ovogodišnji žiri činili su violinista Stanko Madić, direktor Gitar art festivala Boško Radojković, muzički urednik Kolarčeve zadužbine Mirjana Lazarević, profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu Ljubiša Jovanović i umetnički direktor Art linka Jovanka Višekruna Janković.

Nagrada „Najperspektivniji mladi umetnik“ osnovana je 2005. godine, i od tada se dodeljuje svake godine. Nagrada uključuje, pored novčanog iznosa i seriju koncerata, javnu promociju i snimanje i izdavanje CD-a.

Povezana vest:  Literarno-muzički događaj sa Ljubivojem Ršumovićem: „Deca su ukras sveta"

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su pijanistkinja Mirjana Rajić, violinista Stanko Medić, čelista Nemanja Stanković, pijanista Sara Vujadinović i violinistkinja Natalija Isaković.

Vojin Kocić rođen je 1990. godine u Smederevu, gde je klasičnu gitaru počeo da uči kod profesora Jovice Miloševića. U Beogradu je završio srednju muzičku školu „Josip Slavenski“, a sada je student druge godine Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu.

Kocić je na nacionalnim takmičenjima osvojio sedam prvih i specijalnih nagrada, a na evropskim takmičenjima za mlade gitariste osvojio je četiri prve i specijalne nagrade: na Guitar art festivalu u Beogradu, na „Anna Amalia competition“ u Vaimaru, na Evropskom takmičenju „Andreas Segovia“ u Velbertu, kao i na Guitar Festivalu u Splitu.

Povezana vest:  "Živa planeta: Mreža života na Zemlji" Dejvida Atenboroa u prodaji od 27. februara

Održao je preko 30 solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i zapažene koncerte sa srpskim najboljim orkestrima, među kojima su Simfonijski orkestar RTS-a, Sveti Đorđe, Dušan Skovran.