Draga naša publiko, nažalost mere zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru ostaju do kraja juna, tako da mi sezonu 2019/2020. nastavljamo našim Virtuelnim putovanjem, a u teatru u Zemunu vas očekujemo od sledeće sezone. Za početak važna napomena – do kraja ove nedelje možete vratiti ulaznice za naše predstave koje nisu odigrane u martu i aprilu mesecu, i to na blagajni u Muzeju Zepter, Knez Mihailova 42, koja radi od utorka do petka od 10 do 15 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 17. Ove srede idemo u Češku sa grande operom Bedžiha Smetane Dve udovice. Premijera ove komične opera je bila 23. marta 2001. godine, dirigovao je Stanko Jovanović, a režiju je postavio još jedan cenjeni gost iz inostranstva, Jozef Prudek. Opera sa izuzetnim mladim solistima i doajenom naše operske scene Nikolom Mitićem, velikim horskim i igračkim ansamblom donela je svu raskoš romantičarske slovenske duše i punila je salu Madlenianuma do renoviranja Velike sale. Koliko je Madlenianum išao u korak sa vremenom i podržavao savremene projekte govori i koprodukcija na međunarodnom projektu Balkan Dance Project Vol. 2, savremenom plesnom izrazu izuzetnih koreografa Aleksandra Ilića i Natalije Ivanjec iz Poljske koji su postavili delo Posle soneta, inspirisani Sonetnim vencem Franca Prešerna, po ideji i libretu Teodore Sujić, ako i delom Cube untold (Kocka) u koreografiji i inscenaciji makedonskog koreografa Igora Kirova. Ovaj savremeni balet u koprodukciji Madlenianuma i Festivala Velenje premijerno je izveden 8. oktobra 2016. godine, a emitujemo ga u petak 28. maja u 19.30. Za kraj ove nedelje i meseca poslastica – savremena drama čuvenog hrvatskog pisca Mire Gavrana Tajna Grete Garbo. Sa ovom melodramom Madlenianum nastavlja svoju misiju predstavljanja velikih imena iz oblasti umetnosti, pogotovo znamenitih ženskih likova, na svojoj sceni. Gretu Garbo je sa stilom i prefinjenošću odigrala Tanja Bošković. Dramu je režirala Đurđa Tešić, premijerno je izvedena 25. februara 2012. Svoju onlajn premijeru ima u nedelju 31. maja u 19.30, a reprize su 2. i 3. juna od 19 časova.

Povezana vest:  Najpoznatiji netflixov komičar Jimmy Carr ponovo pred srpskom publikom

Poznatiji po operi Prodana nevesta Smetana je operom Dve udovice nastavio tradiciju stvaranja romantičarske češke opere, koja se zasniva na ljubavnoj tematici. U ovom komadu on pokušava da pomiri salonsku atmosferu francuske komedije, po kojoj je nastao libreto, sa idiličnim pejzažima češkog sela. Tako su klasična mizanscenska rešenja nadopunjena citatima i plesom iz folklora uz učešće velikog ansambla. Pored dve udovice, sestre, na snimku u izvođenju Jasmine Trumbetaš Petrović i Tanje Obrenović, koje su nadmeću za ljubav zgodnog Ladislava (Dušan Plazinić), Smetana je vešto ubacio lik Mumlača (maestralni Nikola Mitić) sa elementima komičnog, ali i ljubavni duet mladog Tonika (Saša Štulić) i Litke (Sofija Pižurica), kojim još više pojačava idiličan ambijent opere. Madlenianum je izabrao vrhunskog evropskog reditelja za postavku ovog komada. Jozef Prudek, je ne samo da reditelj, već i pevač i u vreme kada je postavljao operu Dve udovice bio je direktor Opere praškog Narodnog pozorišta. Da još bolje “oboji” svet slovenske duše reditelju su pomogli scenograf Ninoslava Vićentić, kostimograf Milanka Berberović, i koreograf Srboljub Ninković.

Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat koji spaja uspešne mlade koreografe, plesače i stvaraoce sa Balkana. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na ovim prostorima. Svako od njih se kroz svoju jedinstvenu estetiku dotiče kako individualnih, tako i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Projekat donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, ali sa zajedničkim kulturnim nasleđem, mobilnost kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umetnosti. Pored zbližavanja, povezivanja umetnika, i kulturne razmene, plesni projekat za cilj ima i razvoj modernog, odnosno savremenog, baleta u široj regiji, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima i obrazovanje mladih, ističući svoj credo: Ono što politika i religija razdvajaju, umetnost spaja. Kao što je muzika dar bogova, tako je ples dar anđela. 

Povezana vest:  Zvezdara teatar – repertoar za oktobar 2010. godine

Opredelivši se za Sonetni venac kultnog slovenačkog pesnika Franca Prešerna, autori su poneseni univerzalnošću ideje izražene romantičnim ali ne semtimentalnim stihovima. Kroz ceo splet Venca pulsira ritam srca, suštinske biti života. Tim ritmom, jezikom igre koreografi su se trudili da izraze credo pesnikove ličnosti: Ljubav kao večna kategorija, prema ženi, životu, Otadžbini, a pre svega Slobodi. U delu Kocka koreograf Igor Kirov ima potrebu da zaroni u skriveni deo sebe i pronađe tajnu, da podeli trenutak života s nepoznatim u slučajnom susretu, da progovori rečima iz dubine srca o sopstvenoj boli… On je taj koji ima hrabrosti da pita…Izvodjači oba komada su vrhunski igrači savremenog baleta iz regiona: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Branko Mitrović (BiH), Luka Živković (Srbija) i Jakša Filipovac (Srbija).

Drama Tajna Grete Garbo je svoju premijeru imala već u julu mesecu 2011. godine, kada je u seriji javnih čitanja dramskih tekstova koja su bila organizovana u Madlenianumu, ova drama ostavila snažan utisak na publiku i obezbedila sebi mesto u premijernom repertoaru za sezonu 2011-2012. Tanja Bošković, koja je tada čitala naslovnu ulogu zablistala je kao Greta i nije bilo dileme ko će igrati ovu intrigantnu glumicu. Rediteljka predstave je istaknuta mlada rediteljka Đurđa Tešić, koja je svojim dvojakim darom, kako za savremenu, tako i za klasičnu dramu, svakako neko ko je bez sumnje učinio da divna ekipa napravi predstavu koju je publika volela. Pored Tanje Bošković, koja tumači veliku divu u periodu kada je njena filmska karijera već 15 godina iza nje, u razotkrivanju tajne zašto se Greta povukla i kako u svojoj osamljenosti živi, učestvovali su i glumci Miodrag Krstović, Jovana Balašević i Petar Benčina.

Povezana vest:  Spoj savremenih tehnologija i umetnosti na otvaranju Kaleidoskopa kulture

Vreme dešavanja drame smešteno je u sredinu pedesetih godina dvadesetog veka i glamur koji je Amerika tada nosila, kao i glamur koji ime Grete Garbo nosi sa sobom, nešto je što je pružilo izvrsnu inspiraciju audio-vizuelnom autorskom timu koji je Đurđa Tešić okupila: scenografu Zorani Petrov, kostimografu Jelisaveti Tatić Čuturilo, kompozitoru Vladimiru Pejkoviću i timu iz Kreativnog studija Zepter koji je autor video projekcija.

Naše predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje gore navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Sve podatke o on-line izvođenjima naših predstava, kao i intervjue sa autorima i protagonistima možete naći na sajtu www.madlenianum.rs i na društvenim mrežama. Za sva pitanja možete se obratiti na: [email protected] Pratite nas!

PHOTO: Milan Đakov