U bečkoj Akademiji likovnih umetnosti 2. juna 2020. godine otvara se izložba „Multiple Singularities“ koja ujedinjuje šest mladih umetnika iz Srbije, Bugarske, Rusije, Slovačke, Ukrajine i Tajvana.

Akademija predstavlja umetničke pozicije više puta nagrađivanih apsolvenata i studenata jedne napredne generacije umetnika a tematske oblasti koje su obrađene ne mogu biti aktuelnije. Izloženi radovi postavljaju pitanje, koji socijalni i politički mehanizmi upravljaju ponašanjem individua u javnom prostoru, i bave se vizuelnim formama tih „vladinih tehnika“ u gradskim oblastima. Događaji prethodnih nedelja i iznenadno stavljanje van snage zajedničkih i ličnih rutina pokazuju koliko javni prostor suptilno ispunjava svoju kontrolnu funkciju i koliko su svakodnevica  i „normalnost“ blisko „normiranju“. Izložba se koncepcionalno svesno oslanja na singularnost pre nego na kolektivnost i spaja pojedinačne aktere u polju umetnosti. Oni deluju subjektivno iz svog okruženja i svoje političke pozicije i odnose se na istu podelu prava na učešće i delovanje individue u javnom prostoru. Izložba povezuje te pojedinačne pozicije da se iz njihovih raznovrsnih perspektiva podstakne društvena promena.

Povezana vest:  Knjiga "Skandal veka" nobelovca Gabrijela Garsije Markesa u knjižarama od 26. februara

Inicijatorke izložbe su umetnice Jelena Micić iz Srbije i Anastasiya Yarovenko iz Ukrajine koje i same izlažu svoje radove.

Instalaciju „Homeless/Homey“ naše umetnice Jelene Micić (1986) iz Knjaževca čine biljke koje su izrasle iz betonskih pukotina na gradskom prostoru Beča. One razbijaju u realnom, kao i u prenesenom smislu uređenu strukturu javnog prostora ali i izložbenog, tako što su pronašle novi privremeni „dom“.

Povezana vest:  „Najusamljeniji kit na svetu“, Zijaha A. Sokolovića premijerno 6. marta u SNP-u

Ostali umetnici čiji radovi su takođe izloženi su: Ting-Jung Chen (Tajvan), Vasilena, Gankovska (Bugarska), Ekaterina Shapiro-Obermair (Rusija) i Martina Šimkovičova (Slovačka).

Izložba se može videti do 6. septembra 2020. godine.

Više informacija o izložbi: https://bit.ly/2TRUXEz

PHOTO: Ekaterina Shapiro-Obermair, Led se topi © V.esch – Kunstverein, Martin Vesely