Pregledan, sistematičan i bogato ilustrovan vodič o pravoslavnoj veri kod Srba „Srpsko pravoslavlje“ uglednih novinara Momčila Petrovića i Slobodana Reljića približiće i vernicima i laicima, i posvećenima i inovercima, sve posebnosti, običaje i dogme pravoslavne vere u istorijskoj perspektivi, kao i složenu strukturu i simboliku srpske crkve. Provešće čitaoce kroz pravoslavni hram, njegove delove i utvari, kroz povest i oslike najstarije srpske institucije, jezgrovito a obuhvatno sumira izvore, doktrinu i osobenosti srpskog pravoslavlja.

„Prošlo je tri decenije otkako se pojavilo prvo izdanje ove knjige, vremena su se promenila, ali je, čini se, ostala potreba za ovakvom vrstom prezentacije priče o srpskom pravoslavlju. Ideja je da ovakav ukoričen spis bude pri ruci onima koji veruju, ali koje su školski sistem i život u ateističkom društvu ostavili bez elementarnih informacija u šta hrišćanin veruje, o osnovnim znanjima o crkvenoj organizaciji i njenoj burnoj istoriji, o svetom hramu, svetim sasudima, molitvi…“, istakao je Slobodan Reljić.

Povezana vest:  Poslednji poziv umetnicima za istraživačko putovanje u Japan

Kroz petnaest poglavlja u ovoj knjizi raščlanjuje se i objašnjava sve ono o čemu čitalac možda površno ili nedovoljno zna, između ostalog: Hrišćanstvo uopšte, Isus iz Nazareta i pravoslavna crkva u svetu, kratka istorija Srpske pravoslavne crkve, osvećena mesta za bogosluženje, ikone, liturgija, bogoslužbena lica, monaštvo, svete tajne, molitvoslovlja, post, slava, crkveni praznici, srpski svetitelji, srpski arhiepiskopi i patrijarsi.

Povezana vest:  Mikser Festival raspisuje međunarodni konkurs “Ghost Project 2017: Novi nomadi”

„Novo Lagunino izdanje je dopunjeno jedinstvenim spiskom svih Srba koji su proglašeni za svece, poglavljem o slavljenju krsnih slava i proširenim pregledom istorije SPC. Potreba za vodičem ovakve vrste danas je možda još veća nego pre 30 godina. Koliko nas s vremena na vreme uđe u crkvu da zapali sveću i pomoli se Bogu a zna zašto se ikona pred kojom se krstimo nalazi baš tamo gde je, i kako se to mesto zove, i koliko je predanih vernika, makar i u poodmaklom životnom dobu, imalo priliku da zaviri iza oltarskih vrata i ume da kaže šta se iza njih nalazi“, ističe Momčilo Petrović.

Povezana vest:  U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA "IZA KULISA"

„Naša knjiga naslovljena ‘Srpsko pravoslavlje’ nije pisana s namerom da zameni teološki produbljene vodiče. Našu knjigu stvorilo je vreme ateizma. Vreme svođenja čoveka, znanja, slobode i istine – na materijalno. Pa, na komercijalno. Na kraju na banalno“, zaključio je Reljić.

„Srpsko pravoslavlje“ možete pronaći od srede 17. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.