Počinje Beogradski meseca fotografije 2020. Festival je tokom proleća u nešto drugačijem formatu započeo realizaciju brojnih virtuelnih događaja, ceremoniju dodele nagrada ’’Novi talenti 2020’’ i video razgovore sa fotografima iz celog sveta. Gosti su bili: Mohammad Rakibul Hasan (Bangladeš) učesnik BPM 2017, Diana Blok (Holandija), Siniša Vlajković (Srbija) učesnik BPM 2020, Imre Szabo (Srbija) učesnik BPM 2020, Brajan Rašić (VB/Srbija), Carole Bellaïche (Francuska) učesnica BPM 2020, kao i naši gostujući festivali, Image Festival Amman, OFF Bratislava i Panoramic Festival. Video materijal dostupan je na našem youtube kanalu.
Slede izložbe u galerijama. Prva u nizu je izložba fotografija ’’Varljivost sećanja’’ španskog autora Fernanda Bajona, 2. jula u Institutu Servantes u Beogradu.

Naredne potvrđene izložbe:
Avgust: Ivana Tomanović, Konak kneginje Ljubice u saradnji sa Muzejom grada Beograda
Septembar: Lorena Ros, O3one Art Space uz podršku Instituta Ramon Llull
Oktobar: Dusan Kochol, predstavnik našeg gostujućeg festivala OFF Bratislava, uz podršku Ambasade Slovačke u Srbiji i Austrijskog kulturnog foruma.

Povezana vest:  Stefan Milenković na 10. Klasik Festu u Pančevu

Belgrade Photo Month je međunarodni festival fotografije koji otkriva i promoviše umetnike, povezuje lokalno i globalno, ostvaruje saradnje sa različitim kulturnim i umetničkim institucijama i festivalima , sa ciljem pozicioniranja Beograda na fotografsku mapu Evrope i sveta.

Detaljnija najava izložbe Fernanda Bajona nalazi se u nastavku a ostali promo materijal u prilogu email-a.

Beogradski mesec fotografije
Fernando Bajona – Varljivost sećanja/La Memoria Traidora
2 – 15. jul, Institut Servantes u Beogradu

’’Za umetnika, način na koji pamtimo i prikazujemo događaje u sadašnjosti, dovodi do njihovog preklapanja i stvaranja iskrivljene slike. Svaki od radova ilustrovan je originalnom fotografijom iz kolekcije časopisa ABC-a, koja prikazuje neki od važnih događaja iz prošlog veka koji su uticali na evoluciju čoveka.’’

Četvrtak, 2. jul 2020. OTVARANJE IZLOŽBE. Ulaz slobodan. Broj posetilaca je ograničen na maksimalno osam.

Čevrtak, 9. jul 2020. u 17:00h, VIRTUELNI SUSRET. David Pužado vodi razgovor sa autorom izložbe, Fernandom Bajonom. Više informacija na Facebook i Instagram stranicama Instituta Servantes u Beogradu i festivala Belgrade Photo Month.

Povezana vest:  Leto sa stilom uz Vulkanove knjige

Četvrtak, 10. septembar, 19:00h. ZATVARANJE IZLOŽBE U PRISUSTVU AUTORA, fotografa Fernanda Bajone. Svečana sala Instituta Servantes u Beogradu. Razgovor sa simultanim prevodom na srpski jezik.

Fotograf Fernando Bajona (Linares, 1980) uronio je u bogate fondove fotografskog arhiva dnevnog lista ABC zarad projekta „Varljivost sećanja“, čiji je kustos Havijer Dijas-Gvardiola. Opsednut idejom neuspeha, njegov cilj bio je da poveže analitički i naučni način kojim jedan arhiv upravlja sećanjima, sa haotičnijim i subjektivnijim oblikom ljudskog pamćenja. Za umetnika, način na koji pamtimo i prikazujemo događaje u sadašnjosti, dovodi do njihovog preklapanja i stvaranja iskrivljene slike.

Dela koja je uradio Bajona nastaju iz superpozicije stotinak originalnih fotografija iz arhiva koje za temu imaju neki specifičan koncept (#nasilje, #eksplozija, #izbeglice, #vatra…), čije granice se takođe preklapaju sa krajnjim rezultatom.

Povezana vest:  "Čarobna kuhinja - za osobe sa dijabetesom" u knjižarama

Svaki od radova ilustrovan je originalnom fotografijom iz kolekcije ABC-a, koja prikazuje neki od važnih događaja iz prošlog veka koji su uticali na evoluciju čoveka (od Prvog i Drugog svetskog rata do Španskog građanskog rata, 11. septembra ili dolaska čoveka na Mesec). U želji da potvrdi ideju da se istorija ponavlja i da je naše pamćenje slabo, Bajona upotpunjuje svaki diptih portretom pojedinaca koji i danas trpe nepravde na koje ukazuje ovaj projekat.

Izložba se organizuje u okviru festivala Belgrade Photo Month.

Ova izložba realizovana je u saradnji Instituto Cervantes de Belgrado i festivala Belgrade Photo Month, i veliku podršku Acción Cultural Española, AC/E kroz PICE program za međunarodnu promociju španske kulture putem mobilizacije umetnika, zahvaljujući kojem će španski umetnik Fernando Bayona učestvovati na Belgrade Photo Month.

Više informacija na www.belgrado.cervantes.es i www.belgradephotomonth.org.