Nakon završenog Javnog konkursa za jačanje lokalne umetničke scene opredeljena su sredstva za 42 projekta koji će u narednom periodu biti realizovani u Novom Sadu.

Na Javni konkurs, koji je deo projekta „Umetnici. Sad!“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, pristigla je 141 prijava, a članovi komisije u sastavu Marko Miletić, Tadija Janičić, Bojan Milosavljević, Stanislav Drča i Vladimir Gvozden, bili su zadovoljni odzivom i kvalitetom prijava, što je pokazatelj potrebe umetničke scene za ovakvih prilikama, ali i indikator kreativnosti i inovativnosti novosadskih umetnika.

Povezana vest:  14. Noć muzeja: Magija neispričanih priča počinje 20. maja

Odabrani projekti predstavljaju paletu najrazličitijih umetničkih oblasti, od scenskih i izvođačkih umetnosti, preko likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture, do programa koji su u vezi sa filmom i audio-vizuelnim stvaralaštvom, kao i digitalnim stvaralaštvom i multimedijom.

Komisija je takođe podelila utiske i komentare sa odabranim umetnicima u vezi sa njihovim prijavama, ističući važnost da kandidati dobiju povratnu informaciju, koja će im biti od koristi prilikom što efikasnijeg apliciranja na buduće, kako lokalne, tako i evropske umetničke konkurse, što je jedan od načina za podizanje kapaciteta lokalne scene.

Povezana vest:  LA LINEA GOSTUJE U BEOGRADU

Rezultate Javnog konkursa možete pogledati na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Javni konkurs, koji je trajao mesec dana, bio je otvoren za pravna i fizička lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Grada Novog Sada i „Zone 021”.

Odabrani programi biće realizovani u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom uz poštovanje mera za sprečavanje širenja virusa COVID-19. 

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” zahvaljuje se svim umetnicima, radnicima u kulturi, udruženjima i organizacijama koji su se odazvali Javnom konkursu.

Povezana vest:  Stojeće ovacije na spektakularnom koncertu soprana Tamare Rađenović

Projekat „Umetnici. Sad!” ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike.

Za jačanje lokalne scene, kroz Javni konkurs, Javni poziv i projekte EPK, a sve to upravo kroz projekat „Umetnici. Sad!“ koji je započet krajem juna ove godine izdvojeno je više od 30 miliona dinara.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!“ je kompanija Merkator S.