Do Gazda Mladena srpska književnost nije imala roman koji u toj meri ukazuje na težinu položaja muškarca u patrijarhalnom društvu. Minuciozno opisani karakteri, problematika identiteta, žrtvovanja zarad materijalnog sticanja, razapetost između osećanja dužnosti, intimnih strahova i ljubavi čine da nakon čitanja Gazda Mladen postane jedno od omiljenih dela ne samo srpske moderne nego i srpske književnosti uopšte.

Roman Gazda Mladen svaki čitalac nosiće zauvek duboko u sebi, jer je na njegovim stranicama napisana priča o sudbini čoveka koji je živeo gledajući u juče i sutra, osluškujući tuđe želje umesto svojih i bijući bitke za sve druge osim za sebe. Tako je proćerdao svoj vek žedan slobode i gladan ljubavi. Mnogo je raskrsnica, staza i puteljaka od trenutka u kojem se život rascveta do trenutka u kojem lišće prekrije cveće, ali naposletku je jedino važno izabrati put iznad kojeg se izdaleka otkriva pejzaž okupan suncem i onda hrabro krenuti ka njegovim horizontima, ne zaboravljajući odakle smo krenuli i gde želimo da stignemo.

Povezana vest:  Slovenija u fokusu 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Jedan od naših najvećih pisaca i istaknuti predstavnik srpskog realizma, Bora Stanković, duže od veka oduševljava čitaoce širom naših prostora. Svoju prvu dramu objavljuje 1902. godine, kada počinje da koristi vranjanski izgovor. Celokupni književni opus Bore Stankovića vezan je za Vranje, svoje likove gradio je na osnovu priča koje je slušao, a kritičari ga smatraju začetnikom moderne srpske književnosti.

Povezana vest:  Četiri izložbe u užičkoj Noći muzeja

Obradujte sebe kapitalnim delom domaće književnosti, bilo da ga naručite putem sajta www.vulkani.rs, bilo da odete do omiljene Vulkan knjižare