Izdavačka kuća Laguna objavljuje celokupan pripovedački opus Radoslava Petkovića u jednoj knjizi – „Izveštaj o kugi – Čovek koji je živeo u snovima“.

U zbirci „Čovek koji je živeo u snovima“, za koju je autor dobio Vitalovu nagradu, pripoveda se o prvim godinama hrišćanstva i o teološkim dijalozima u sadašnjici, o tajanstvenim i neobičnim događajima, kao i o trenucima u kojima čovek svojoj sudbini mora da kaže „da“ ili „ne“.

„Kad se piše proza, mora postojati distanca: ne mora nužno biti istorijska, ali mora biti emotivna; da bi se ta distanca stvorila, treba da prođe izvesno vreme“, istakao je Radoslav Petković povodom objavljivanja knjige. „Jedan engleski roman iz pedesetih godina prošlog veka završava se tako što junak, već ostareo čovek, kaže da istoriju jednog naroda ne određuju one stvari koje svi znamo i o kojima svi govorimo, nego upravo one o kojima ne znamo ništa.“

Povezana vest:  Aleksandar Josipović u UŠĆE SC promovisao knjigu "Tajni govor tela"

Za zbirku priča „Izveštaj o kugi“ Petković je dobio Andrićevu nagradu. U ovim interesantnim i tematski raznovrsnim pričama prikazuju se fantastični, nedokučivi i tajanstveni istorijski događaji, stvarne i fiktivne biografije, psihološke drame pojedinaca i istorijske drame kolektiva.

„Istoriji pristupamo kao fikciji, zamišljamo je češće nego što je istražujemo. A i sama ta zamišljanja su snovi o željenom i mogućem, isto onoliko koliko je i književnost iluzija o beskraju mogućnosti zapleta i raspleta“, kaže Petković.

Povezana vest:  Knjiga "Grozničavi san" čuvenog autora Džordža R. R. Martina u prodaji od 21. oktobra

Istorija je priča bez kraja.

„Može se iz te priče izvući mnogo teza i da sve budu u dobroj meri tačne. Šta je odredilo i šta određuje istoriju našeg ili bilo kog naroda? Mislim da je to jedan krajnje raznovrstan splet okolnosti, a u tom spletu veliku ulogu igraju upravo one okolnosti kojih nismo svesni“, zaključio je autor.

Povezana vest:  „Ovo nije veselo mesto" Vladimira Arsenijevića 4. juna u prodaji

Knjige Radoslava Petkovića prevedene su na francuski, nemački, grčki, mađarski, bugarski, slovenački i slovački jezik. Objavio je pet romana, pisao je priče i eseje. Prevodio je sa engleskog Čestertona, Tolkina, Defoa i Stivensona. Priče Radoslava Petkovića nalaze se u nekoliko antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Novom Sadu.

„Izveštaj o kugi – Čovek koji je živeo u snovima“ možete pronaći od srede 23. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.