Poštovaoci savremene srpske književnosti sinoć su u Dorćol Platz-u prisustvovali promociji novog romana Miodraga Majića Ostrvo pelikana.

Pored autora, Miodraga Majića, prisutnima su se obratili i Goran Marković, reditelj, scenarista i pisac, Biljana Sikimić, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i konsultant za običaje opisane u knjizi, glumica Jovana Gavrilović je čitala odlomke iz knjige, a moderator večeri bila je Milica Vinaver Ković, docent Filološkog fakulteta i prevodilac. Veče je upotpunila muzička pratnja Dragana Ristića iz grupe Kal.

„Veliko je pitanje možemo li da napišemo išta isključujući sopstveno iskustvo, ja sam siguran da me ima u svakom liku iz knjige“, izjavio je autor.

Priča o Ajši i Gabrielu može postati vaša, bilo čija, ali ta priča se već sada tiče svih nas i upravo zato ćete ovu knjigu pročitati u dahu, a siluete njenih junaka ukotviće se duboko u vama, pa se nemojte iznenaditi kad ih budete prepoznali u masi bezimenih i nepoznatih ljudi na ulicama ovog grada, ali i bilo kog drugog mesta na svetu.

Povezana vest:  Predstava mladih umetnika "Posle igre" u DOB

Ostrvo pelikana je roman koji izaziva erupciju emocija i menja pogled na stvarnost. Kompleksnost, sveobuhvatnost i simboliku kojima knjiga odiše nagoveštavaju same korice.

„Smisliti naslov za roman koji će biti sveobuhvatan a neodbijajući je kompleksna stvar. Ostrvo pelikana je tako i osmišljeno, da pomalo zavede, da i sam naslov pokaže da stvari nisu onakve kakve nam izgledaju na prvi pogled. Čitav roman govori koliko je opasno poverovati u to. Ostrvo pelikana je poetska stvar, ko ne zna o čemu pišem verovatno će pomisliti da je u pitanju ljubavni roman, ali ako shvati da je Ostrvo pelikana istovremeno i drugi naziv za Alkatraz, kao i za jedno ostrvo u Skadarskom jezeru, gde se najveći deo radnje odvija, onda se javljaju različiti impulsi i razmišljanje o tome šta je zapravo Ostrvo pelikana. Simbolika je tu da čitaocu, kad uđe u priču, pokaže da ne mora sve biti onako kako se čini. Takođe, pelikan je u hrišćanskoj mitologiji simbol žrtve i žrtvovanja, što će u jednom trenutku postati bitno i za našu priču“, kazao je autor.

Povezana vest:  Opera „Turandot" u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center

Čuveni reditelj Goran Marković dao je i svoj osvrt na roman: „Ono što je meni delovalo kao otkriće je svet Roma, njihov jezik, način razmišljanja, iako se mi odavno bavimo Romima, pogotovo u kinematografiji. Ovo je malo drugačije i dublje i različito od onoga što znam. To me je impresioniralo. I sama linija te romske veze je vrlo impresivna.“

Roman Ostrvo pelikana postao je bestseler! Prvo izdanje rasprodato je u rekordnom roku. Drugo izdanje romana uskoro će se naći u knjižarama širom Srbije i biti dostupno putem sajta www.vulkani.rs

Povezana vest:  Novi roman Vanje Bulića "Teodorin prsten" u knjižarama od 14. juna

PHOTO: ATA Images