Kompanije Mascom i Tin Drum Music su sa velikom tugom primile vest o smrti svoje višegodišnje prijateljice i saradnice – Isidore Žebeljan.

Njena nesputana kreativnost i talenat zadivili su i inspirisali i nas i čitav svet. Napustila nas je velika umetnica, žena čije je stvaralaštvo pomoglo afirmaciji kako srpske kulture tako i srpskog kulturnog nasleđa širom sveta.

Akademik Isidora Žebeljan je bila istaknuta srpska kompozitorka mlađe generacije i redovna članica SANU. Osnovne i poslediplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Vlastimira Trajkovića.

Povezana vest:  Šarun ansambl na 50. BEMUS-u

Kompozicije Isidore Žebeljan obuhvataju skoro sve žanrove umetničke muzike i odlikuje ih prepoznatljiv lični kompozitorkin stil. Muzika Isidore Žebeljan je internacionalno priznata, što dokazuju mnoge nagrade koje je dobila za različita kompozitorska ostvarenja.

Pažnju internacionalne javnosti Žebeljan je privukla svojom operom „Zora D“, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Od tada je neprekidno dobijala porudžbine značajnih institucija i festivala poput Venecijanskog bijenala. Komponovala je za izuzetne muzičke ansamble kao što su Bečki simfoničari, Brodski kvartet ili Holandski kamerni hor.

Povezana vest:  Multimedijalna instalacija povodom 100 godina rođenja Mire Trailović 22. januara

Albume sa njenom autorskom muzikom objavljivale su diskografske kuće CPO iz Nemačke, Oboe Classics iz Londona i Mascom iz Srbije. Od 2012. godine postala je članica Svetske akademije umetnosti i nauka (WAAS).

Kako je saopšteno iz SANU, Isidora Žebeljan je bila jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni, a „njen odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu“.

Povezana vest:  Nova knjiga pesama za decu Andrije Miloševića – "Medved Rajko i pčela Darko" u prodaji od 16. juna

Kompanije Mascom i Tin Drum Music su sa Isidorom Žebeljan imale dugu i izuzetnu saradnju. Tokom godina, pored izdanja, sarađivali smo na mnogim projektima. Jedan od njih je fond „StayCreative – OstaniKreativan“ koji je Isidori trebao da omogući da njene nove kompozicije ugledaju svetlost dana na tržištu čitavog sveta a čiju realizaciju, na žalost, nije dočekala.

Muzika Isidore Žebeljan protkana je dušom njene autorke i to će zauvek sećati na nju.

PHOTO: Željko Jovanović