Filip Pulman je jedan od najpoštovanijih pisaca za decu i mlade današnjice. Dobitnik je Britanske nagrade za književnost, Karnegijeve medalje za književnost i Vitbredove nagrade. Prva Pulmanova trilogija „Njegova mračna tkanja“ prodata je u preko 15 miliona primeraka i prevedena na 40 jezika, a pred čitaocima je sada drugi deo nove sage, „Knjiga Praha“, dugo očekivani povratak svetu trilogije koji je proslavio ovog pisca.

Prošlo je dvadeset godina od događaja u „Divljoj lepotici“. Prvi tom „Knjige praha“ je prikazao kako je beba Lajra Belakva krenula na putovanje koje će joj promeniti život.

Povezana vest:  Pikaso i Kle na izložbi u Bernu

Pre gotovo deset godina čitaoci su ostavili Lajru i ljubav njenog mladog života, Vila Parija, na klupi u oksfordskoj botaničkoj bašti na kraju vrhunskog bestselera, trilogije „Njegova mračna tkanja“. Sada, u „Tajnoj zajednici“, srećemo Lajru Srebroustu. I ona više nije dete.

Zapečaćeni su prozori između brojnih svetova i davno su se završile velike pustolovine rane mladosti Lajre Srebrouste – ili je makar ona tako mislila. Lajra je sada dvadesetogodišnja studentkinja Koledža Svete Sofije i spletke se ponovo kovitlaju oko nje. Njen daimon Pantalaimon video je svirepo ubistvo, a žrtva mu je na samrti poverila tajne kojima odjekuje prošlost.

Povezana vest:  Veliko interesovanje za koncerte Lords of the Sound - “Muzika Hansa Cimera”

Što se Lajra više primiče tim tajnama, istina joj sve više izmiče. Preispituje čak i događaje iz sopstvene prošlosti kada sazna za ulogu Malkoma Polsteda u njenom dolasku na koledž Džordan.

Lajra i Malkom će se uputiti daleko van uskih granica Oksforda, širom Evrope i Sredozemlja, tragajući za gradom opsednutim daimonima i pustinjom za koju se priča da sadrži istinu o Prahu. Opasnosti na koje nailaze uzdrmaće sve što su mislili da znaju o svetu i o samima sebi.

Povezana vest:  Njuz.net stiže u Novi Sad - velika promocija "Prave istorije sveta" 10. febrara u Fabrici

Uz mešavinu avanture, filozofije, mita i religije, obogaćena inteligentnim dodatkom kvantne fizike, radnja romana „Knjiga Praha – Tajna zajednica“ odvija se 10 godina pre romana „Severna svetlost“, pa će se obožavaoci „Njegovih mračnih tkanja“ s radošću vratiti u dobro poznati svet, dok nove čitaoce čeka zadovoljstvo polaska na putovanje kroz ovaj neodoljivi kosmos na samom početku priče o Lajri.

„Knjiga Praha – Tajna zajednica“ možete pronaći od četvrtka 1. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.