Virtuelna biblioteka grada Beča proslavila je deset godina postojanja 30. septembra 2020. godine. Projekat su započele Gradske biblioteke sa željom da prošire svoju ponudu i prilagode se zahtevima digitalizacije. Tada su Gradske biblioteke nudile 2.300 digitalnih izdanja sa fokusom na savetodavne knjige. Virtuelna biblioteka trenutno raspolaže sa 70.000 naslova iz oblasti beletristike, književnih klasika, literature za decu i omladinu i stručne literature. Pored toga čitaocima je dostupno 70 različitih časopisa na temu umetnosti, putovanja, politike, muzike, tehnike, informatike, življenja i kreativnog rada, a na raspolaganju im je i pet dnevnih listova.

Povezana vest:  Najpoznatiji svetski bariton Željko Lučić gostuje u operi „Travijata“

Biblioteka je od osnivanja zabeležila 4,3 miliona iznajmljivanja, a prosečno se skine 2.300 datoteka dnevno. Ponuda knjiga u virtuelnoj biblioteci se neprekidno proširuje. Na mesečnom nivou se doda najmanje 300 naslova. Digitalni naslovi mogu da se iznajme sa bilo kog mesta gde je obezbeđen pristup internetu i da se koriste na različitim uređajima kao što su kompjuteri, laptopovi, tableti, pametni telefoni, elektronski čitači. Vraćanje knjiga se vrši automatski, tako da ne može da dođe do prekoračenja roka za vraćanje iznajmljenih naslova, a svi članovi Gradskih biblioteka imaju besplatan pristup virtuelnoj biblioteci.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga "Ko je ubio Katarinu" Vuka Draškovića

Gradske biblioteke su zbog pandemije koronavirusa bile zatvorene u aprilu i maju ove godine, ali su dozvolile besplatan pristup virtuelnoj biblioteci za sve zainteresovane građane. Ovu priliku je iskoristilo 15.000 Bečlija, a ukupan broj iznajmljenih naslova u aprilu i maju iznosio je 209.000. Gradske biblioteke obuhvataju 39 lokacija u gradu gde građanima stoji 1,5 miliona različitih medija na raspolaganju.

Povezana vest:  DONICETIJEVA "KĆI PUKA" KAO VRHUNAC BELKANTO UMETNOSTI SADA I NA VELIKOM PLATNU U CINEPLEXXU

PHOTO: Stanislav Kondratiev i Aliis Sinisalu