Ove godine su na festivlu „Pozorišno proleće“ održane četiri predstave u selekciji Zorana Karajića. Žiri u sastavu Aleksandar Milosavljević, Olivera Milošević i Jelena Stokuća, za najbolju predstavu u celini odabrali su „Travničku hroniku“ prema istoimenom romanu Ive Andrića, nastalu u koprodkciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora, u režiji Nikite Milivojevića.

Kako je žiri obpazložio „to je nagrada za celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, i u kojem su glumački ansambl, maske, muzika, scenski pokret zaokružilu sliku mračne stvarnosti“.

Povezana vest:  Uz igru i muziku predstavljena knjiga „Marta Smart i Vašar zagonetki“

Nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Markoviću u predstavi „Travnička hronika“.

Festival „Pozorišno proleće“ postoji od 2016. godine u saradnji Grada Šapca i Šabačkog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Glavni program festivala čine najreprezentativnije produkcije institucionalnih pozorišta iz cele zemlje, a kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo, u svakom od segmenata pozorišnog čina.

Povezana vest:  Počinje nova sezona direktnih prenosa iz Metropolitena

O predstavi: https://www.snp.org.rs/?page_id=22081

Ostale nagrade festivala:

– Nagrada za najbolju režiju – Jugu Đorđeviću za predstavu „Nečista krv“, u izvođenju Vranjskog pozorišta „Bora Stanković“.
– Emina Elor nagrađena je za najbolju žensku ulogu u predastavi „Upotreba čoveka“, po romanu Aleksandra Tišme, i izvođenju Novog tvrđava teatra, Grad teatra Budva, East centra Sarajevo i Novosadskog pozorišta.
– Ženski ansambl u predstavi „Nečista krv“
– Tijana Grumić nagrađena je za dramatizaciju predstave „Nečista krv“
– Andreja Radovanović za scenografiju predstave „Nečista krv“
– Nagrada „Zalog za budućnost“ pripala je Ivanu Markoviću, u predstavi „Lepa Brena prodžekt“, Bitef teatra i Flajing Džiundžer iz Beograda i Šlahthaus Teatra Bern.

Povezana vest:  Autorka najprodavanije knjige u Kanadi Nita Prouz stiže u Srbiju

Na završnoj večeri festivala, u čast pobednika, odrigrana je predstava „Dva viteza iz Verone“ u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.

Ove godine obeležava se 180 godina pozorišnog života u Šapcu

PHOTO: A. Ramadanović