Na 29. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ koji traje od 16. do 23 oktobra 2020. u Zaječaru, sinoć, 18. oktobra, izvedena je predstava SNP-a „Smederevo 1941.“ autorke i rediteljke Ane Đorđević.

„Zoranov brk“ za najboljeg glumca žiri je dodelio glumici Tanji Pjevac.

„Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas. S obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili“, ističe Tanja Pjevac.

Povezana vest:  Izložba svih radova sa konkursa za najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada

Izvođenju predstave u zaječarskom pozorištu predhodila je promocija istoimene knjige Ane Đorđević i feljtona „Stradanje glumaca SNP-A u Smederevu 1941.“ autora Aleksandra Milosavljevića, urednika izdavačke delatnosti SNP-a i teatrologa. Milosavljevićev feljton, publikovan u novosadskom „Dnevniku“, na osnovu dokumenta rekonstruiše smederevsku tragediju.

Na promociji su govorili dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a i Aleksandar Milosavljević.

PHOTO: Pozorište „Zoran Radmilović“

Povezana vest:  Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2021. godini