Povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena (kršten 17. decembra 1770. godine) Austrijska medioteka je pripremila onlajn izložbu pod nazivom „Beethoven.vor.Ort“ („Betoven na licu mesta“). Gde je živeo? Kako se izdržavao? Gde su se mogla čuti njegova nova ostvarenja? Ovo su samo neka od pitanja na koja će posetioci dobiti odgovore.

Izložba obuhvata tri virtuelne ture koje vode kroz Beč na mesta gde je Betoven živeo, stvarao i gde su se izvodila njegova dela. Jedna tura predstavlja šetnju stopama Betovenovih plemićkih pokrovitelja koji su redovno finansirali njegov život u Beču, poklanjali mu instrumente i obezbeđivali probe i nastupe na kojima su mu kućni muzičari i orkestri plemića povremeno stajali na raspolaganju. Druga tura obuhvata mesta na kojima su se izvodila Betovenova dela. Neka od njih kao što je pozorište „Theater an der Wien“ i dalje postoje, a neka su odavno srušena. Treća biciklistička tura je najduža i vodi zainteresovane u nekadašnja predgrađa Beča gde je Betoven živeo i provodio leta. Poznato je da se Betoven često selio. U toku 35 godina koje je proveo u Beču, selio se preko 60 puta, a u nekim periodima je koristio više rezidencija istovremeno.

Povezana vest:  "1000 osećanja" za koja ne postoji naziv!

Virtuelni obilasci su praćeni mnogim istorijskim podacima o Beču i snimcima Betovenonih kompozicija iz perioda od 1900. do 1950. godine koji su deo audio-vizuelnog arhiva Tehničkog muzeja u Beču. Neki od izvođača njegovih dela su pijanista Artur Šnabel, violinista Jaša Hajfec, sopranistkinja Lote Leman i dirigenti Vilhelm Furtvengler, Klemens Kraus, Erih Klajber, Bruno Valter, Feliks fon Vajngartner i Franc Šalk.

Povezana vest:  Vakuum Jovane Dišić – autentična priča koja ne povlađuje pomodarstvu

PHOTO:  Wien Museum/ Klaus Pichler i WienTourismus/Paul Bauer