Muzej Albertina u Beču pripremio je kao prvu izložbu u ovoj godini „Faces – Moć lica“ koja će predstaviti nemačke portrete u periodu između dva svetska rata. Izložba će biti otvorena od 12. februara do 24. maja 2021. godine. Inspirisana je serijom fotografija Helmara Lerskog „Metamorfoze – Preobražaji kroz svetlost“ (1935/36). Dvadesetih i tridesetih godina 20. veka fotografi radikalno menjaju razumevanje klasičnog portreta. Fotografije portreta više ne služe predstavljanju ličnosti čoveka već lice tumače kao materijal koji može da se formira prema idejama fotografa.

Izložba „Pejzaži – od Albrehta Direra do Paula Klea“ biće otvorena u Albertini od 5. marta do 30. maja 2021. godine i vodiće posetioce u raznoliku šetnju kroz slike pejzaža iz pet vekova. Biće predstavljeni pejzaži od Albrehta Direra, preko Brojgela, Rembranta, Zlatnog doba holandskog slikarstva, pa sve do Kanaletovih slika pogleda iz kasnog baroka kao i Pusenovih i Lorenovih impresivnih studija pejzaža. Većinu izloženih dela stekao je Albert vojvoda od Tešina osnivač kolekcije muzeja. On se veoma interesovao za crteže pejzaža velikog formata s kraja 18. i početka 19. veka.

Povezana vest:  Najtraženije knjige u izdanju Lagune na Sajmu knjiga

Sa izložbom „Ksenija Hauzner – Istinite laži“ Albertina će predstaviti jednu od najznačajnijih austrijskih slikarki današnjice. Akcenat izložbe će biti na kompoziciji njenih dela. Umetnica koja se prethodno bavila scenografijom u svom ateljeu postavlja scenografiju za svoje slike. Delovi automobila i vozova ili trivijalni svakodnevni predmeti mogu biti deo njenih kompozicija koje uglavnom uključuju i modele, i to pretežno ženske. U svojim delima umetnica nas suočava sa oprečnostima koje su u nama, sa aspektima ličnosti koje ne pokazujemo. Retrospektivna izložba obuhvata njena najranija dela iz devedesetih godina 20. veka kao i najmlađe ostvarenje, seriju slika pod nazivom „Egzili“. Izložba će biti otvorena od 30. aprila do 25. jula 2021. godine.

Povezana vest:  Brus Dejvidson u Beču

U središtu izložbe „Američka fotografija“ su centralni pravci fotografije u SAD u periodu od četrdesetih godina 20. veka do početka 21. veka. Preokret „američkog sna“ je odlika mnogih fotografija koje će biti izložene. Neobični portreti predstavljaju društvene prilike na humoristčan i kritičan način. Potrošačka kultura, ulični život metropola, širenje gradova i izdanak turizma su teme kojima se bave dela ove postavke. Albertina je uspela da stvori obimnu zbirku fotografija od njenog osnivanja 1999. godine koju će posetioci moći da vide od 16. juna do 29. avgusta 2021. godine.

Povezana vest:  Završava se praznična pauza u pozorištima

PHOTO: Lee Friedlander, New York City 1963 © Lee Friedlander