Svaki soliter krije mnogo tajni. Nevidljive niti povezuju brojne stanovnike jednog beogradskog solitera i jednog pisca, predstavnika građanske srednje klase koji pokušava da opstane u surovom svetu u kome se ne snalazi. A ne snalaze se ni stanari koji preživljavaju držeći se čvrsto za svoje korene, uspomene i svakodnevne sitnice.

„Matična knjiga“ autora Draška Miletića je slojevita, jedinstvena i beskompromisna hronika zemlje u kojoj su oduvek postojale dve pravde. To je priča o intelektualcu koji se bori sa svakodnevicom koja je često surova i koju često ne uspeva da razume. Njegova priča prepliće se sa pričama o ljudima koji nastanjuju jedan soliter na Vračaru. Priča se prostire na vremenskoj ravni od jednog veka.

Povezana vest:  "Grad kostiju" - i knjiga i film pred domaćim čitaocima

„Matična knjiga“ je lirski roman sa autobiografskim primesama, antiratni vapaj samog autora, koji će razumeti kako njegova generacija tako i svi čitaoci koji su dovoljno empatični i emotivni.

„Pisanje ’Matične knjige’, a reč je o romansiranoj autobiografiji, već samom zamišlju može da bude oda narcisoidnosti“, kaže Draško Miletić. „Oni koji će to tvrditi potpuno će biti u pravu. Zato se u takvoj raboti zahteva saplitanje pri svakoj novoj rečenici. Drugim rečima, traži se neprestano motrenje uma, njegovo bespoštedno čišćenje, odustajanje od prvog lica jednine – ja. Naravno, to je nemoguće izvesti bez zidanja duha i opklade u reč, izabrati onu pravu, makar to iziskivalo sate, dane, nedelje. U mom slučaju: devet godina pisanja i brisanja. Svesti sebe na podnošljivost. Reći kada si bio skot, a jesi, a kada si bio valjan. Sve uzev, ’Matična knjiga’ je nastala iz neminovnosti, bila je i ostala teška, ali, verujem, i čitljiva. To je moj pokušaj gazdovanja nad glagolom biti. Težak i nikad sa izvesnim krajem.“

Povezana vest:  Uvek najbolji naslovi na akciji "3 za 999"

„Matičnu knjigu“ možete pronaći od srede 27. januara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.